Project Gemeente Westland



Samen met Westlandse jongeren komen tot spelregels voor hokken

Publicatiedatum: 24-09-2009

In het Westland heeft men te maken met het fenomeen `hokken'. In de media ook wel 'zuipketen' genoemd. Plekken op privé terreinen, waar jongeren van verschillende leeftijden bij elkaar komen om samen te zijn.
In tegenstelling tot een aantal gemeenten in Nederland, wil de gemeente Westland de hokken die functioneren als verlengde huiskamer niet sluiten, maar samen met de jongeren `spelregels' opstellen en naleven om de hokken veilig, verantwoord en in overeenstemming met wetgeving te krijgen.

Het hokkenbeleid van de gemeente kent drie doelen:
* de veiligheid in de hokken verbeteren

* tegengaan van commercialisatie van de hokken (commerciële hokken worden wel gesloten)

* tegengaan van alcoholgebruik van jongeren onder de 16 jaar. Ook vanuit het Lokaal Gezondheidsbeleid van de gemeente Westland is het terugdringen van alcoholgebruik onder jongeren in het algemeen (ongeacht leeftijd) een belangrijk speerpunt.

Om de doelen in het kader van hokkenbeleid te bereiken richt de gemeente zich in de communicatie op drie doelgroepen: ouders, hokeigenaren en jongeren. Met name de jongeren worden actief betrokken bij het realiseren van veilige en verantwoorde hokken. De gemeente wil juist hen betrekken om samen tot spelregels te komen waar draagvlak voor is.

In de komende maanden worden de jonge 'gastheren en gastvrouwen' van de hokken uitgenodigd voor een aantal gesprekken. In deze gesprekken krijgen zij de ruimte om hun ervaringen en wensen te uiten en dit samen met de gemeente te vertalen in spelregels en actie.

Op de website www.vriendenvanhetwestland.nl zullen na de start van het participatietraject de uitkomsten van de gesprekken worden geplaatst, zodat alle geïnteresseerden het proces kunnen volgen.