Project Gemeente Westland

Event 2009: Life science biedt glastuinbouw kansen

Westland Event 2009: Life science biedt glastuinbouw kansen

Publicatiedatum: 24-09-2009

De groeiende vraag naar gewassen met een gezondheidsbevorderende werking, bijvoorbeeld als bron voor geneesmiddelen, biedt grote kansen voor de Nederlandse glastuinbouw. Dat was een van de belangrijkste conclusies die gisteren tijdens het Westland Event 2009 in Poeldijk werden getrokken. Tuinbouwondernemers zijn van oudsher voedsel- en bloemenproducenten. De laatste jaren worden hun producten echter ook in andere sectoren en markten toegepast. Door de leidende positie die de Nederlandse glastuinbouw heeft, met zijn hoogwaardige teeltsystemen, liggen er nieuwe mogelijkheden om gewassen te telen met meer toegevoegde waarde.

De gemeente Westland organiseerde het Westland Event voor de tweede keer. Vorig jaar stond het onderwerp 'energie' centraal. Dit keer was het thema 'gezond ondernemen in de kas'. Ruim 200 deelnemers uit het bedrijfsleven, kennisinstellingen, overheid en het life sicence cluster woonden het event bij. Zij kregen informatie over de trends en ontwikkelingen in de groente- en sierteelt, de veredelingssector, de biologische tuinbouw en de toepassing van plantaardige inhoudsstoffen. Ook de gezondheidsbevorderende werking van groente en fruit werd besproken. Het claimen van gezondheidsbevorderende effecten blijkt in de praktijk lastig. Prof. Dr. Emmo Meijer, Senior Vice President van Unilever Foods & R&D, liet weten dat hiervoor kostbaar klinisch onderzoek nodig is. Alleen grote bedrijven of consortia van bedrijven kunnen dit betalen. Meijer riep de Westlandse glastuinbouw op tot samenwerking met Unilever.

Over horizon heen

Wethouder Theo Duijvestijn toonde zich na afloop van het Westland Event tevreden. "Juist in deze tijd van economische recessie is het goed als ondernemer over je eigen horizon heen te kijken. Je te oriënteren op alternatieve markten en/of innovatieve gewassen. Samenwerking tussen het glastuinbouwcluster en life science cluster zal synergievoordelen opleveren, waardoor de concurrentiepositie van bedrijven uit beide clusters versterkt zal worden. Dit Westland Event heeft partijen bij elkaar gebracht. Ik zie het evenement als startpunt van een duurzame samenwerking."