Senternovem

24-09-2009 | Dag van de Duurzaamheid - 999

De nationale Dag van de Duurzaamheid op 09-09-09 startte met een Wake-up Breakfast op vijf locaties. EnergieTransitie organiseerde de ontbijtsessies, waarbij veel ideeën voor duurzame projecten en maatregelen voor energietransitie naar voren kwamen. De sessies vormden de start van een bruisende dag.

De Dag van de Duurzaamheid is een initiatief van actie-organisatie Urgenda. Onder het motto `wat doe jij op 9.9.9?' bracht Urgenda het duurzaamheidsvraagstuk onder de aandacht, om te laten zien dat Nederland sneller moet en kan verduurzamen dan nu gebeurt. Op allerlei locaties, door het hele land, vonden duurzame activiteiten plaats. Ook EnergieTransitie en SenterNovem lieten van zich horen.

Ontbijten op vijf duurzame locaties
Om 9 minuten over 9 begon het nationale Wake-up Breakfast, georganiseerd door EnergieTransitie. In Amsterdam, Apeldoorn, Delft, Den Haag en Eindhoven namen initiatiefnemers van lokale energieprojecten en studenten plaats aan de ontbijttafel. Onder het genot van een ontbijtje spraken zij onder meer over duurzame initiatieven en innovatieve maatregelen en wisselden kennis en ervaringen uit.

Energiehuishouding 2050 in Amsterdam
In Amsterdam stonden de onderwerpen elektriciteit en warmte centraal, onder leiding van IPE-directeur Hugo Brouwer. Het doel was om ideeën te genereren over de energiehuishouding in de toekomst (rond 2050). Deze zullen onder meer als input dienen voor duurzaamheidskabinet.nl, een online game die in oktober van start gaat. Bij de ontwikkeling daarvan is ook EnergieTransitie inhoudelijk betrokken.

Eigen energiebedrijf in Apeldoorn
De gemeente Apeldoorn is van plan om haar eigen energiebedrijf te starten. `Apeldoorn Energieneutraal in 2020' is mede mogelijk door lokaal geproduceerde duurzame energie, gaf wethouder Boddeke aan. De bij de ontbijtsessie aanwezigen lieten zich door dit voorbeeld inspireren. Ze wisselden kennis en ervaringen uit over gelijksoortige initiatieven in andere gemeenten. Ook waren er bijdragen van Theo Walthie, voorzitter van EnergieTransitie en Edgar Wortmann, schrijver van het rapport `Nieuw Nuts'.

Duurzame mobiliteit in Delft
Op de faculteit Bouwkunde in Delft at het Platform Duurzame Mobiliteit, waaronder voorzitter Frits Hermans, een ontbijtje met Delftse studenten. Niet de mogelijkheden van diverse brandstoffen of technieken bleken het onderwerp van gesprek, wat wellicht te verwachten zou zijn van toekomstige ingenieurs. De discussie spitste zich vooral toe op de gewenste rol van mobiliteit in de maatschappij van de toekomst: moeten wij nog wel mobiel willen zijn?

Duurzame projecten in Den Haag
In de duurzame nieuwbouwwijk La Ligne in Den Haag werd duidelijk dat er hard gewerkt moet worden aan duurzame projecten. Gastheer Hans van Luijk, voorzitter van het platform Ketenefficiency, en andere aanwezigen benadrukten het feit dat iedereen wakker geschud moet worden om lokale initiatieven, zoals La Ligne, van de grond te krijgen. Zo moeten consumenten bewust kiezen voor duurzaamheid. Ook moet er meer aandacht, steun en zichtbaarheid komen voor koplopers. Een ander advies: "Zorg voor bondgenoten als je een initiatief start. Het gaat erom alle partijen uit de totale keten te betrekken."

Duurzame elektriciteitsvoorziening in Eindhoven Het duurzame zwembad De Tongelreep in Eindhoven vormde een passend decor voor het Platform Duurzame Elektriciteitsvoorziening. Harry Droog, voorzitter van het platform, benadrukte het belang van concrete projecten. De échte doelen bereiken we vanzelfsprekend alleen door te doen, gaf hij aan. Ook projectmanager Frans Kasteleijn van de gemeente Eindhoven beaamde dit en ziet hierbij een regierol voor de gemeente: "Als je helder voor ogen hebt wat je wilt, leg dit dan persoonlijk uit aan omwonenden." Binnen zijn gemeente heeft dat inmiddels al vier duurzame energiecentrales opgeleverd.

Helpdesk, duurzame dates en gratis energiescan
De Wake-up Breakfasts vormden een inspirerende start van 09-09-09. Daarna volgden nog vele activiteiten. Zo konden ondernemers en consumenten bellen naar een telefonische helpdesk met vragen over duurzaamheid en energiebesparing. Bijvoorbeeld: Hoe maak ik mijn huis energiezuiniger? Wat is de Energie-investeringsaftrek en hoe kom ik daarvoor in aanmerking. De helpdesk was een initiatief van SenterNovem, Milieu Centraal, Urgenda, Green Wish en de Nationale Postcodeloterij. Ook was SenterNovem betrokken bij een evenement over duurzame bedrijfsvoering bij het Rijk en bij `Duurzame Dates' waarbij initiatiefnemers van duurzame projecten en ambtenaren kennis uitwisselden. Speciaal voor 9 september boden de SenterNovem-programma's Energie-investeringsaftrek (EIA), Meerjarenafspraak energie-efficiency (MJA) en het Energiecentrum MKB ondernemers de kans om een gratis advies over energie- en kostenbesparing (een energiescan) te winnen.

Meer informatie

EnergieTransitie Wake-up Breakfast: een verslag