Senternovem

24-09-2009 | Het Nieuwe Telen: 50% energiebesparing mogelijk

Een bestaande kas is in een aantal stappen energiezuinig te maken via het innovatieve concept `Het Nieuwe Telen'. Tegen een geringe investering is een energiebesparing mogelijk van maar liefst 30%, zo blijkt uit een aantal demonstratieprojecten. Deze besparing kan oplopen tot meer dan 50% als men alle opties van het concept benut. Telers profiteren hierbij van nieuwe inzichten die het programma Kas als Energiebron heeft opgeleverd.

De afgelopen jaren is er veel bijgeleerd over de omstandigheden waaronder een gewas gedijt in de kas. Verschillende projecten hebben nieuwe inzichten opgeleverd over de mogelijkheden om temperatuur- en vochtverdeling in kassen beter te regelen. Het blijkt dat met minder energie dezelfde resultaten mogelijk zijn. Deze hebben geleid tot het concept van `Het Nieuwe Telen'.

Stapsgewijs invoeren
"Via een zeven-stappenplan is een bestaande kas energiezuinig en zelfs uiteindelijk duurzaam te maken", vertelt Aat Dijkshoorn, programmamanager van Kas als Energiebron. "We hebben Het Nieuwe Telen getest bij twee demonstratieprojecten op het Improvement Centre in Bleiswijk, voor tomaten- en komkommerteelt. Die leverden goede resultaten op. De energiewinst zit vooral in een verbetering van de vochtafvoer en een intensieve isolatie. Deze twee maatregelen, die stap één en twee van het stappenplan vormen, leveren voor een relatief lage investering al circa 30% energiebesparing op. We adviseren telers dan ook om daarmee te beginnen."

Belangstelling
Voor Het Nieuwe Telen bestaat al de nodige belangstelling bij telers. Dijkshoorn: "We hebben al veel reacties van telers ontvangen, de meerderheid is enthousiast over de potentie van het concept. Wel zijn veel telers op dit moment bezig met `overleven', gezien de economische crisis. Ze hebben weinig tot geen ruimte voor investeringen. Vanuit het programma Kas als Energiebron richten we ons nu op de communicatie aan telers en hopen dat zij er in ieder geval in een later stadium mee aan de slag gaat. We hopen daarnaast dat subsidiemogelijkheden telers over de streep zullen trekken, zoals de MEI- en IRE-regeling van LNV en de EOS/demo-regeling. Telers kunnen subsidie krijgen voor investeringen in energiebesparende technieken, en dat kan oplopen tot 40% van de aanschafkosten."

Communicatie en kennisdeling
"Dit najaar ontvangen alle tuinders een nieuwsbrief en tijdens de komende tuinbouwbeurs Horti Fair, in oktober, organiseren we workshops", vervolgt Dijkshoorn. "Daarnaast is er gelegenheid om workshops te volgen bij het Improvement Centre om te zien hoe de demonstratieprojecten werken en kennis te nemen van de laatste inzichten. Overigens hebben we een voorstel ingediend bij LNV om de projecten te verlengen, zodat we nog meer aan kennisdeling en
-ontwikkeling kunnen doen."

Externe links (worden geopend in een nieuw venster)

Energiek 2020