Senternovem

24-09-2009 | Groen gas kan wezenlijk bijdragen aan verduurzaming

In een paar jaar veel vooruitgang geboekt

Een paar jaar geleden werd er in Nederland nog nauwelijks gesproken over groen gas en vormde groene stroom in het gesprek over verduurzaming van energie de boventoon. Dat is snel veranderd, vertelt Ulco Vermeulen, voorzitter van het EnergieTransitie-platform Nieuw Gas: "De praktijk heeft bewezen dat groen gas een wezenlijke bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland."

Er zijn twee hoofdroutes waarlangs de productie van groen gas - gas van biologische oorsprong - kan plaatsvinden: door vergisting van (natte) biomassa en door vergassing van droge biomassa. Vermeulen: "Bij het eerste proces gaat het om het vergisten van restmateriaal uit met name de agrarische sector. Vergisting levert een bepaalde hoeveelheid gas op dat je via een aantal stappen kwalitatief kunt opwaarderen en invoeden in het aardgasnet."

Redelijk onderbelichte optie
De `vergistingsroute' ontwikkelt zich momenteel in een behoorlijk tempo, maakt Vermeulen duidelijk: "Onze schatting is dat het volume aan gas de komende tien jaar kan groeien naar 1 á 2 miljard m3 aardgasequivalent. Dat klinkt misschien niet zo indrukwekkend, maar het is goed voor 5% van het huidige Nederlandse gasverbruik. En: vertaald naar windmolens heb je het over duizenden megawatts. Wat we bijvoorbeeld op de Noordzee beogen te realiseren met off-shore windindustrie is heel goed te vergelijken met een paar procent groen gas. In die zin is het een door de politiek redelijk onderbelichte optie: kwantitatief kan het behoorlijk aantikken."

Vergassing: binnen tien jaar grootschalig toepasbaar Behalve door vergisting is het ook mogelijk groen gas te produceren door vergassing van (droge) biomassa; een heel ander proces, waarbij hoge temperatuur en druk een rol spelen en er sprake is van een veel meer verfijnde technologie. Vermeulen: "Basaal is die technologie ook wel beschikbaar, maar er is nog veel meer onderzoek om tot optimalisatie te komen. Desondanks voorzien we dat de technologie tussen vijf en tien jaar grootschalig toepasbaar is."

Groot potentieel
Grootschalig toegepaste vergassing van biomassa opent zeer interessante nieuwe wegen, aldus Vermeulen. "Het potentieel van vergassing is veel groter dan van vergisting omdat je gebruik maakt van biomassa die je grootschalig kunt importeren. Deze biomassa zet je om in gas en dit gas kun je vervolgens invoeden in het Europese gassysteem. In 2050 zou een fors deel - het gaat echt om tientallen procenten - van de gasvoorziening op groen gas gebaseerd kunnen zijn. Vooralsnog is de ambitie voor 2020 om het vergistingpotentieel dan goed te benutten en daarnaast een goede start te hebben gemaakt met vergassing."

Hobbels
Zoals bij elke nieuwe marktontwikkeling het geval is, heeft groen gas ook nog een aantal hobbels te nemen. Als het gaat om vergassing moet er zoals gezegd op technologisch vlak nog een behoorlijke slag gemaakt worden. Daarnaast vormen ook de kosten een belangrijke factor. "Op dit moment is het zo dat het vergistingsgas bij de huidige energieprijzen nog wat subsidie nodig heeft. Door serieproductie en schaalvergroting kunnen de kosten echter wel fors omlaag, zodat die subsidie op den duur niet meer nodig is."

`Groen gas'-certificaten
Het tot stand brengen van een markt voor een nieuw product is vaak ook een drempel die overwonnen moet worden. Vermeulen: "In die zin is de introductie van de `groen gas'-certificaten deze zomer van wezenlijk belang geweest. Het certificeringssysteem - een voorbeeld van `zachte infrastructuur' - zorgt ervoor dat de verhandelbaarheid van groen gas enorm toeneemt." Als het gaat om harde infrastructuur is er ook nog behoorlijk wat werk te verzetten. "Het huidige gasnet is niet uitgelegd op het invoeden van gas aan de `onderkant' (de consumentenkant) van het systeem. Er zijn dus aanpassingen nodig en daar moeten we in investeren."

Veel verder dan paar jaar geleden
"Veel werk aan de winkel, maar geen zaken die onmogelijk zijn en bovendien is het heel overzichtelijk wat er moet gebeuren", vat Vermeulen samen. "Nu is het een kwestie van gedegen en stug doorzetten en volhouden om groen gas te brengen naar het niveau waar het moet zijn. Vooruitkijkend ligt er dus nog wel een job die gedaan moet worden. Terugkijkend stemt het me in ieder geval zeer positief dat we op dit moment heel veel verder zijn dan een paar jaar geleden."