Stichting Promotie Televisiereclame

Amstelveen, 23 september 2009


- Consumenten gebruiken steeds meer Nieuwe TV - Maar alles met mate, ernaast en erbij

Het aandeel in de kijktijd van de top 5 zenders, de top 10 zenders en de top 20 zenders is in 2008 toegenomen. Fragmentatie in het kijken vindt niet plaats. Consumenten ontdekken de nieuwe technologie van televisie, maar gebruiken dit in kleine hoeveelheden. Dit geldt zowel voor het bekijken van opgenomen programma's (uitgesteld kijken), het kijken naar digitale zenders en voor het afspelen van online streams. Het gebruik van de nieuwe technieken vindt plaats naast het live kijken en komt er bij. De kijktijd kan daardoor stijgen. TV zenders sluiten met hun nieuwste commerciële aanbod hierop aan door middel van spots, non spot en stream spots. Dit wordt geconcludeerd in het TV Rapport 2009 van SPOT dat deze week wordt gepubliceerd. (Voor de belangrijkste uitkomsten, zie ook bijlage bij dit persbericht.)

Geen fragmentatie
Het aandeel in de kijktijd van de top 5 zenders stijgt in 2008 van 54% naar 59%, bij de top 10 zenders stijgt dit van 75% naar 79% en bij top 20 zenders (de in SPOT verenigde zenders) van 88% naar 90%. Fragmentatie in het kijken vindt niet plaats. Ook het live kijken blijft veruit dominant met meer dan 90% van de totale kijktijd. Uitgesteld kijken en digitale zenders realiseren tezamen iets minder dan 5% van de kijktijd.

Basis van succes is zelfsegmentatie
Het blijvende succes van televisie is gebaseerd op het brede programma-aanbod van de zenders. Dit sluit aan bij een moderne marketingstrategie welke gebruik maakt van zelfsegmentatie. Hierbij bepaalt niet de aanbieder de segmentatie, maar de consument: hij of zij bepaalt zelf waar hij/zij zich op dat moment het beste bij thuis voelt. Deze voor televisie al langer gebruikte aanpak is in die zin vergelijkbaar met het aanbod van grote, succesvolle internetondernemingen.

Reclame-effect wordt gestapeld
Het commerciële aanbod van de zenders ontwikkelt zich parallel aan de technologie. Verschillende platforms worden door adverteerders ingezet waarbij afwisselend gebruik wordt gemaakt van brede communicatie en individuele contacten: bouncing van de consument. Bij dit herhalende patroon wordt het effect gestapeld, waardoor meer resultaat kan worden gerealiseerd. Dit leidt tot de zogenaamde warmere contacten.

Stijgend aandeel televisiereclame
Het aandeel van televisiereclame in de mediamix neemt dan ook toe. Dit is niet alleen in Nederland het geval, maar een international fenomeen. Ook de TV-bestedingen in de USA nemen in aandeel toe.

Paul van Niekerk, directeur SPOT: 'Midden in de economische crisis toont televisie haar kracht: zowel consument als adverteerder omarmen het podium voor ontspanning en informatie. Daarnaast zijn nu alle technologische voorzieningen laagdrempelig beschikbaar, wat langzaam door de consument wordt ontdekt. Dit versterkt de komende jaren de waaier aan advertentiemogelijkheden nog aanzienlijk.' Over SPOT
SPOT is het Nederlandse kenniscentrum voor televisiereclame. SPOT verzorgt informatie over televisie als reclamemedium, biedt services ten behoeve van adverteerders en vertegenwoordigt de belangen van de reclamebedrijven van de televisiezenders. Voor de uitvoering van haar taken is SPOT onder meer op de volgende wijzen actief:
* Onderzoek naar het gebruik van televisie en de effecten van televisiereclame
* Participatie in de Stichting Kijkonderzoek (SKO) voor de dagelijkse meting van de kijkcijfers en de controle van de uitgezonden commercials
* TIP, het Televisie Informatie Punt, voor het stroomlijnen van het informatie-verkeer tussen zenders en markt
* Vertegenwoordiging van de televisiezenders bij reclameregulering

In SPOT participeren de volgende organisaties:
STER Discovery Networks ORN
RTL Nederland National Geographic Channel AT5
SBS Broadcasting Jetix MTV Networks

Voor meer informatie, zie www.spot.nl
einde persbericht