SGP


24 - 09 - 09 | SGP wil Belgische ambassadeur op matje

SGP wil Belgische ambassadeur op matje

De SGP vindt dat minister Verhagen van Buitenlandse Zaken krachtig moet protesteren tegen de 'wraakactie' van de Antwerpse havenkapiteinienst die Nederlandse schippers dwarszitten. Desnoods moet de Belgische ambassadeur op het matje worden geroepen. Dat zegt SGP-kamerlid Kees van der Staaij. Hij heeft minister Verhagen over deze kwestie schriftelijke vragen gesteld. De SGP vindt dat het absoluut niet kan dat Antwerpse havenautoriteiten Nederlandse schippers weigeren door te laten en schade berokkenen als 'wraak' om Nederland onder druk te zetten in de kwestie van de uitdieping van de Westerschelde.

---

Schriftelijke vragen van het lid Van der Staaij (SGP) aan de minister van Buitenlandse zaken en de staatssecretaris van Verkeer & waterstaat over het bericht dat Nederlandse schippers de dupe worden van het conflict over de Westerschelde
24-9-2009


* Heeft u kennisgenomen van het bericht, dat de Antwerpse havenkapiteindienst heeft besloten dat Nederlandse binnenschippers niet langer via de Antwerpse sluizen mogen varen, behalve als ze goederen willen laden en lossen in de haven van Antwerpen?
* Is dit bericht juist? Kunt u nader aanduiden wat hier precies aan de hand is en welke consequenties dit heeft voor de Nederlandse schippers? Is inderdaad het achterliggende doel van dit besluit om druk uit te oefenen op Nederland om snel over te gaan tot verdieping van de Westerschelde?

* Welke (financiële) schade wordt door genoemd besluit berokkend aan de Nederlandse schippers en Nederlandse overslagbedrijven? Wie draait voor deze schade op?

* Hoe beoordeelt u deze handelwijze van de Antwerpse havenkapiteindienst?

* Wilt u hierover zo snel mogelijk contact opnemen met uw Belgische ambtgenoten om een krachtig protest tegen dit besluit te laten horen, dan wel de Belgische ambassadeur ten spoedigste ontbieden ten aanzien van deze kwestie?

* Zult u zich inspannen om de door Nederlandse schippers en overslagbedrijven geleden schade te verhalen op de desbetreffende Belgische autoriteiten?