VU medisch centrum

Toeval of trend

Patiënten hebben beduidend minder klachten

23 september 2009

Vorig jaar kwamen er twintig procent minder klachten binnen bij VUmc dan in het jaar daarvoor. Dit is de hoofdconclusie uit het jaarverslag 2008 van de Klachtencommissie dat recent is uitgekomen. Het jaarverslag gaat over de drie trappen van behandeling: de klachtenopvang, -bemiddeling en -commissie. Het aantal geregistreerde klachten daalde naar 424.

Aantal klachten per onderwerp, ontvangen in 2008 (totaal aantal klachten: 424) Waardoor er in 2008 minder klachten waren, is niet bekend. Secretaris klachtencommissie en bemiddelaar Rolande Franx: "We hopen natuurlijk dat dit komt door kwaliteitsverbetering, maar dat kunnen we niet zeggen. Het kan ook dat mensen andere manieren hebben gevonden om hun onvrede te uiten, of misschien beginnen ze er niet meer aan. We weten dan ook niet of de daling een toevalstreffer is of een trend. Dit is moeilijk te onderzoeken, want dan moet je bij de niet-klagers terecht. En we weten natuurlijk niet wie dat zijn."

Bejegening
Opvallend is ook dat het aantal klachten die over communicatie of bejegening gaan procentueel is gestegen, van een kwart in 2007 naar een derde in 2008. Toch daalde ook deze klachtengroep in absolute zin van ruim 150 naar 138. Verder zijn er enkele klachten over diagnostiek en gaat een kwart van de klachten over de medische behandeling. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld mensen klagen dat de behandeling inhoudelijk niet goed genoeg is, of dat ze onjuiste instructies hebben gekregen bij een apparaat. Een zevende van de klachten betreft de organisatie. Denk aan afspraken die niet zijn nagekomen, of die verkeerd op elkaar zijn afgestemd, en de operatiewachtlijst. Franx: "Dit zijn de belangrijkste groepen. Verder zijn er nog klachten over faciliteiten, bijvoorbeeld parkeerproblemen, klachten die financiën betreffen, over medicatie, dossiervorming, over verzorging door verpleegkundigen en enkele niet-gespecificeerde klachten. Er zijn dit verslagjaar geen klachten over privacyschending ingediend."

Aanbevelingen
Het jaarverslag geeft cijfers en percentages, maar wat gebeurt er met de bevindingen? Wat moet er verbeteren? Rolande Franx: "Eerst moet er een nadere analyse komen. Misschien zijn sommige klachten aan een bepaalde situatie gekoppeld, of zijn ze tot een bepaalde arts of verpleegkundige terug te voeren. Pas dan kunnen we gerichte aanbevelingen doen. Maar zover zijn we nog niet." De klachtencommissie heeft daarom aanbevolen om de categorie communicatie en bejegening aandacht te geven en verder te onderzoeken: wat zijn de oorzaken van de klachten en welke acties zijn daar mogelijk? Ook beveelt de commissie de raad van bestuur aan om iets aan de grote parkeerproblemen te doen. Franx: "Er is een commissie ingesteld die kijkt of er in ieder geval wat parkeerplaatsen voor invaliden bij kunnen komen, omdat er voor die groep veel schrijnende situaties ontstaan en er dus klachten over komen."

Coöperatief
Volgens Rolande Franx gaat VUmc goed met klachten om. Sinds een halfjaar voeren de directeur medische zaken en een klachtenbemiddelaar gesprekken met afdelingshoofden als daar aanleiding toe is. Wat kan er worden verbeterd? Franx: "Klachten worden dus ook als managementinformatie gebruikt. Over het algemeen zijn medewerkers hier wel coöperatief en bereid om een gesprek te voeren. In de regel is een gesprek effectiever dan schriftelijk zaken proberen op te lossen."

Het jaarverslag is te vinden op intranet, bij de afdeling instituut ondersteuning patiëntenzorg.

Marieke Sjerps
bron: Tracer