VU medisch centrum

VHem sterk in ontwikkeling

Hematologie daagt verpleegkundigen uit

23 september 2009

De zorgeenheid hematologie op 3B heeft de laatste jaren in meerdere opzichten een enorme groei doorgemaakt. De ontwikkelingen op het gebied van chemotherapie en stamceltransplantatie hebben een flinke impuls gegeven aan de specialisering en differentiatie binnen het verpleegkundig team.

Ineke van der Jagt: `We besteden veel aandacht aan kwaliteit' Foto: Mark van den Brink "De officiële term is HIC, hematologisch intensive care. Dat is precies wat wij op afdeling hematologie doen", vertelt Ineke van der Jagt, duo hoofd zorgeenheid. "VHem is de laatste jaren uitgegroeid tot één van de grootste stamceltransplantatiecentra in Nederland en we zijn JACIE geaccrediteerd. Ook op het personele vlak zijn we sterk in ontwikkeling. Op 21 bedden telt hematologie 38 fte, waaronder drie nurse practitioners, vier transplantatiecoördinatoren, vijf leukafereseverpleegkundigen en twee kwaliteitscoördinatoren. We centreren alle zorg rond de patiënt."

Lekker uitdagend
Susan van den Brink is verpleegkundige en transplantatiecoördinator. Een leuke combi, vindt ze. "Nieuw is dat we de allogene stamceltransplantaties tussen bloedverwanten poliklinisch doen, dat is veel patiëntvriendelijker. Vorig jaar zijn we gestart met matched unrelated donor transplantaties (MUD), waarvoor we stamcellen gebruiken uit een internationale donorbank. De voorbereiding, planning en begeleiding van de patiënten, het contact met de donors, het oogsten van de stamcellen, de afstemming tussen alle betrokken professionals: bij een transplantatie moet alles kloppen. We zijn een hecht team. Artsen verwachten dat je meedenkt en een actieve rol speelt in de zorg voor de patiënt. Je wordt hier lekker uitgedaagd en er is veel ruimte om je te ontwikkelen. Eén van onze nurse practitioners heeft zich bijvoorbeeld gespecialiseerd in nazorg van patiënten die allogeen getransplanteerd zijn. Zij is nauw betrokken geweest bij het opzetten van een nieuwe behandeling voor patiënten met omgekeerde afstotingsverschijnselen (graft-versus-host-ziekte). Hierbij worden de witte bloedlichaampjes tijdelijk buiten het lichaam blootgesteld aan ultraviolet licht zodat de T-lymfocyten die de afstotingsverschijnselen veroorzaken, uitgeschakeld worden. Hiermee willen we de kwaliteit van leven verbeteren voor deze patiëntengroep. Wij zijn de eersten in Nederland die deze behandeling uitvoeren."

Teamontwikkelingsplan
"We besteden veel aandacht aan kwaliteit, nazorg en patiënttevredenheid", vult Van der Jagt aan. "We hebben veel nieuwe medewerkers aangenomen en met de nieuwe dakopbouw wordt de samenwerking met de polikliniek en oncologie geïntensiveerd. We vinden het belangrijk om nieuwe collega's en studenten goed te begeleiden en het vak aantrekkelijk te maken. Met een teamontwikkelingsplan spelen we in op de veranderingen en de dynamiek binnen een team en anticiperen we op de introductie van het werken met competenties. Hematologie is boeiend en intensief. Daarom steken we veel energie in de ontwikkeling van de individuele verpleegkundige en het team. Dat doen we bijvoorbeeld door middel van een workshop arbeidsvreugde en een lezing over het gedachtegoed van Fred Lee."

Ursula Wopereis
bron: Tracer