Ingezonden persbericht


Persbericht

24 september 2009

Dure gescheiden inzameling drankenkartons geeft te weinig milieuwinst

Rijswijk - Gescheiden inzameling van drankenkartons is duur en levert maar een beperkte milieuwinst tegen hoge maatschappelijke kosten. Dat blijkt uit een rapport dat is samengesteld door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI) en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en volgende week wordt gepubliceerd. Wageningen Universiteit en Research heeft het rapport geëvalueerd.

Het verpakkende bedrijfsleven neemt haar producentenverantwoordelijkheid en bijbehorende doelstellingen uiterst serieus. Het bedrijfsleven levert nu al een grote bijdrage aan de doelstellingen van het Europees en Nederlandse verpakkingenbeleid. Het ligt niet voor de hand daarvoor de spelregels tussentijds te wijzigen. Daarom heeft zij ook een eigen studie uitgevoerd naar de milieuaspecten, kosten, hygiëneaspecten, afzetmogelijkheden en directe uitvoerbaarheid van de thermische verwerking, bronscheiden en nascheiden van drankenkartons in Nederland.

Conclusies rapport
In het rapport van FNLI en CBL blijkt dat drankenkartons op zichzelf een zeer milieuvriendelijke verpakking zijn omdat de CO2 uitstoot en de hoeveelheid finaal afval van de drankenkartons zeer laag zijn. De huidige manier van verwerken van drankenkartons, namelijk inzamelen bij het huisvuil, geniet absolute voorkeur. Aparte inzameling is geen optie gezien de zeer hoge maatschappelijke kosten, de hygiënische overlast, het gebrek aan verwerkingscapaciteit en grote onzekerheid in afzetbaarheid. Een efficiënte uitvoering maakt dat aparte inzameling (bronscheiden) niet de gewenste inzamelmethode is. De hoge kosten staan niet in verhouding tot het beperkte milieurendement. Nascheiden vanuit het huisvuil is efficiënter, maar vereist wel de ontwikkeling van een bijbehorende en passende opwerktechnologie. Zowel voor bronscheiding en voor nascheiding geldt dat verwerking daarom niet direct uitvoerbaar is.

Kosten
Jaarlijks wordt 70.000 ton aan kartonnen drankverpakkingen gebruikt voor bijvoorbeeld zuivelproducten en verschillende houdbare dranken. In het rapport van FNLI en CBL is een vergelijking van kosten opgenomen tussen de huidige situatie, gescheiden inzameling (bronscheiding) en scheiding uit het huisafval (nascheiding)

Huidige situatie (Business as Usual)
Aparte inzameling (Bronscheiding)
Scheiding uit huisvuil (Nascheiding)
Kosten per ton (Euro)
180
1074
320
Totale kosten (Euro), bij 70.000 ton drankenkartons op de markt 12.600.000
75.180.000
22.400.000

Hieruit blijkt dat bronscheiding 6 keer zo duur is als in de huidige situatie. Bij deze kosten is nog geen rekening gehouden met de kosten voor verwerking, zoals de kosten voor het klaar maken voor hergebruik. Om een zuivere vergelijking te kunnen maken, is er vanuit gegaan dat 100% van het verpakkingsafval eenzelfde inzamelings- en verwerkingsroute zal volgen. Het is in realiteit niet te verwachten dat één systeem de hele markt zal bedienen. In ieder scenario zal een mix van inzamelings- en verwerkingsmethodes bestaan.

Onderzoek ministerie VROM
Op verzoek van de minister van VROM doet CE Delft een apart onderzoek naar de mogelijkheden van het gescheiden inzamelen en recyclen van drankenkartons. Dit onderzoek wordt uitgevoerd op basis van een in april 2009 aangenomen motie in de Tweede Kamer. Op basis van dit onderzoek wordt mogelijk nieuw verpakkingenbeleid ontwikkeld. Het verpakkende bedrijfsleven concludeert nu op basis van het eigen integrale onderzoek, waarbij zowel de milieueffecten als de maatschappelijke kosten zijn berekend, dat gescheiden inzamelen van drankenkartons onverstandig zou zijn.


- Einde Bericht -