FNV

AOW_prima_zo

24-9-2009

FNV Bondgenoten-voorzitter: 'Rode kaart voor werkgevers'

"Schaamteloos", noemt Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, in zijn Hyvesblog de houding van werkgevers in de discussie over de AOW-leeftijd. "Eerst de AOW-leeftijd verhogen, dan valt niet meer te ontkomen aan een verhoging van de pensioenleeftijd." Het motief: geld.

{HenkvanderKolk_tcm7-20958.jpg} Door hun draai in de AOW-discussie hebben de werkgevers de stekker uit het sociaal akkoord getrokken, vindt Van der Kolk. In maart sprak de FNV met de werkgevers in het sociaal akkoord af dat zij samen in de Socaal Economische Raad (SER) zouden werken aan een alternatief voor de kabinetsplannen om de AOW-leeftijd naar 67 jaar te verhogen.

Elleboog van de Week Bernard Wientjes, voorzitter van werkgeversvereniging VNO-NCW, stelde afgelopen maandag in het Financieele Dgblad dat niet alleen de AOW-leeftijd, maar ook de leeftijd voor de aanvullende pensioenen én ontslag omhoog moet. Deze draai is de "Elleboog van de Week" richting vakbeweging, volgens Van der Kolk.

Prijskaartje "Dit zal zeker invloed hebben op onze looneis later dit jaar", stelt de voorzitter. "Werkgevers krijgen de rekening gepresenteerd van het AOW-gat dat ze zelf slaan." Er hangt per werknemers een prijskaartje van 800 euro aan een verhoging van de AOW-leeftijd. "Op een elleboogstoot staat maar één straf: de rode kaart."