Wageningen Universiteit en Researchcentrum
24 sep 2009
Nieuwe voedingsproducten helpen nauwelijks om problemen met
voedselallergieën op te lossen. Dit komt doordat voedsel nooit
gegarandeerd allergeenvrij is en allergiepatiënten vaak extreem
voorzichtig zijn.
Dat concludeert dr. Margreet van Putten van de leerstoelgroep
Marktkunde en consumentengedrag van Wageningen Universiteit in haar
proefschrift. Van Putten kwam tot haar conclusie na
literatuuronderzoek en gesprekken met patiëntenverenigingen, de
voedingsindustrie, allergologen en consumenten met een
voedselallergie.
Doorstralen
Novel foods, nieuw ontwikkelde voedingsmiddelelen, door bijvoorbeeld
veredeling of genetische modificatie, zouden een uitkomst moeten zijn
voor de één tot twee procent van de volwassenen en acht procent van
de kinderen die allergisch zijn voor bepaald voedsel.
Notenallergieën, maar ook overgevoeligheid voor bepaalde fruitsoorten
zoals appels en kiwiâs komen relatief veel voor. Met kruisingen,
genetische modificatie of doorstralen met gammastraling zouden de
allergieopwekkende stoffen, allergenen, zodanig kunnen veranderen dat
ze geen allergische reactie meer veroorzaken. Zo ontwikkelde
Wageningen UR de santana, een hypoallergene appel die ook mensen met
een milde appelallergie kunnen eten. Â
Dood
Echter, juist mensen met een voedselallergie zien de nieuwe
voedingsproducten niet erg zitten. Waarschijnlijk omdat
allergiepatiënten veel voorzichtiger en sceptischer zijn. âTerechtâ,
vindt van Putten. âMinuscule sporen van voedsel kunnen een zeer
allergische reactie veroorzaken met soms de dood tot gevolg.â Het
probleem van het het nieuwe voedsel ligt volgens van Putten dan ook
vooral in die extreme gevoeligheid van allergiepatiënten; voedsel
kan nooit honderd procent allergeen vrij is. âDoor die extreme
gevoeligheid kan de ontwikkeling van hypoallergeen voedsel slechts
allergiepatiënten met een milde allergie helpenâ, legt van Putten
uit. âHonderd procent allergeenvrij bestaat niet.â
Maar zelfs al zou een product allergeenvrij zijn, dan nog moet het
door de hele voedselketen vervangen worden om iets voor mensen met
voedselallergie te betekenen. Een kostbare grap, zeker als je bedenkt
dat het aantal voedselallergiepatiënten relatief laag is.
Belofte
âDe grote belofte van novel foods voor mensen met een voedselallergie
is duidelijk niet uitgekomenâ, concludeert de promovenda. âAls ik een
bak met geld had zou ik die niet spenderen aan onderzoek naar
hypoallergene voedingsmiddelen, maar aan medicijnen tegen
voedselallergieën.â | HW
Margreet van Putten promoveerde op 15 september bij prof. Lynn Frewer
en prof. Bart Gremmen.
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl.