Technische Universiteit Delft

Vakgebieden: wolkenonderzoek en hoogwaardige polymeren

TU Delft benoemt 2 Antoni van Leeuwenhoekhoogleraren

De TU Delft heeft dr. Theo Dingemans en dr. Harm Jonker benoemd tot Antoni van Leeuwenhoekhoogleraar. De Antoni van Leeuwenhoekleerstoelen van de TU Delft zijn bedoeld om jonge, excellente wetenschappers vroegtijdig te bevorderen tot hoogleraar zodat zij hun wetenschappelijke carrière maximaal kunnen ontwikkelen. Jonker richt zich op de rol van wolken in het klimaatonderzoek; Dingemans houdt zich bezig met nieuwe high-performance polymeren.

Wolkenonderzoek
Dr. Harm Jonker is sinds 2004 werkzaam als Universitair Hoofddocent aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen, afdeling Multi-Scale Physics. Hij creëerde daar een geheel nieuw onderzoeksgebied waarbij hij bestaande Delftse expertise in vloeistofmechanica en turbulentie gebruikte om belangrijke vragen te adresseren op het gebied van weer en klimaat en specifiek de rol van wolken daarin. Over deze rol is nog relatief weinig bekend. Volgens wetenschappers zouden wolken een aanzienlijke invloed kunnen hebben op (de grootte van) het versterkte broeikaseffect. Jonker werd in 2006 leider van de nieuwe groep 'Clouds, Climate and Air Quality' en zette een intensief samenwerkingsverband op zowel met het KNMI als met het gerenommeerde National Center for Atmospheric Research in Colorado, waar hij recent voor een 'affiliate scientist' positie genomineerd werd. Jonker studeerde in 1989 af in de Natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. In 1993 promoveerde hij daar. In 2000 kwam hij als onderzoeker naar de TU Delft. Daarvoor was hij werkzaam bij het KNMI.

Hoogwaardige polymeren
Polymeerchemicus Theo Dingemans is sinds 2003 werkzaam als Universitair Hoofddocent bij de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek en bij de faculteit Technische Natuurwetenschappen. Hij is daar verantwoordelijk voor het opzetten van een geheel eigen onderzoekslijn op het gebied van nieuwe hoogwaardige polymeren voor toepassingen in de lucht- en ruimtevaart en daarbuiten. Na zijn studie Chemische Technologie in Eindhoven is Dingemans in 1998 gepromoveerd op het gebied van vloeibaar kristallijne polymeren aan de University of North Carolina (UNC). Van 1998 tot 2003 was hij vervolgens werkzaam als onderzoeker bij het NASA Langley Research Center (Virginia) waar hij nieuwe polymeren ontwikkelde voor de volgende generatie herbruikbare lanceersystemen. In 2006 verkreeg hij een VIDI-subsidie van NWO/STW voor het integraal ontwerpen van geheel polymeer gebaseerde composieten. Naast deze benoeming is Dingemans dit jaar ook benoemd als eerste Dutch Polymer Institute (DPI) Fellow.

Maximaal
De Antoni van Leeuwenhoek (AvL) benoemingen aan de TU Delft zijn voorbehouden aan de absolute top van de jonge Delftse wetenschappers. Door hen vroegtijdig te bevorderen tot de positie van hoogleraar kunnen zij hun wetenschappelijke carrière maximaal ontwikkelen. De AvL-hoogleraren worden niet direct belast met de management- en onderwijstaken die bij het reguliere hoogleraarschap horen.

Meer informatie
Zie ook de interviews met de nieuwe AvL's in universiteitskrant Delta.




Technische Universiteit Delft