Project Gemeente Westland

blij met garantieregeling minister Verburg

Westland blij met garantieregeling minister Verburg

Publicatiedatum: 24-09-2009

"Dit is heel belangrijk voor de Nederlandse glastuinbouw", aldus wethouder economische zaken Theo Duijvestijn. "Met deze regeling kunnen bedrijven die levensvatbaar zijn door de economische crisis worden geloodst. Ik heb er vertrouwen in dat het glastuinbouwcluster mede dankzij deze regeling sterker uit de crisis komt."

Gisteren maakte minister Verburg in een brief aan de Tweede Kamer bekend dat zij de glastuinbouw wil helpen. Vanaf 1 oktober verleent zij een tijdelijke garantstelling op leningen voor werkkapitaal. Dat zijn leningen ter dekking van uitgaven die nog gedaan moeten worden om de lopende bedrijfsvoering doorgang te laten vinden. In het geval van de glastuinbouw betreft dit kostenposten zoals plantgoed, energie- en arbeidskosten. Greenport-gemeenten, LTO Glaskracht en banken hebben de afgelopen maanden bij de minister aangedrongen op een dergelijke regeling.

Goede timing

"De regeling komt op het juiste moment", stelt wethouder Duijvestijn. "Voor veel tuinders begint de komende weken het nieuwe teeltseizoen. Zij moeten nu investeren in plantgoed. Pas in het voorjaar van 2010 gaan ze oogsten en verdienen ze hun investeringen terug. Op zich rendabele bedrijven hebben door de slechte prijsvorming van het afgelopen seizoen vaak onvoldoende liquide middelen om het nieuwe teeltseizoen te starten. De garantstelling van de minister zorgt ervoor dat deze bedrijven makkelijker geld kunnen lenen bij de banken en daardoor de noodzakelijke investeringen kunnen doen. Positief aan de regeling is, dat melding vooraf en toetsing door de overheid achteraf plaatsvindt. Daardoor kan er snel worden gehandeld." Duijvestijn geeft aan dat de crisis ook op andere fronten bestreden wordt. "Zo gaat Rabobank Westland de komende jaren 10 miljoen euro extra investeren in innovatieve projecten die kansrijk en duurzaam zijn. Innovatie in de glastuinbouw mag niet stilvallen."

Compliment

Het Westlandse college heeft veel waardering voor de inspanningen van minister Verburg, zowel in Den Haag als Brussel, om de garantieregeling op poten te zetten. Burgemeester Van der Tak heeft de minister gisteravond telefonisch gecomplimenteerd met haar doortastende handelswijze.