Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Commissie benadrukt sociale opgave in Visie Afrikaanderwijk 2020

De commissie Ruimtelijke Zaken heeft 15 september in meerderheid positief geadviseerd over de concept-Visie Afrikaanderwijk 2020. De PvdA-fractie vroeg wel om cijfers over de groenvoorziening en extra aandacht voor het sociaal programma. Simon Blanken (Leefbaar Rotterdam) adviseerde op persoonlijke titel omdat nog overleg moet plaatsvinden met zijn fractiegenoten. Alleen George Verhaegen (Feijenoord in Actie) adviseerde negatief. Hij is het op veel onderdelen eens met de visie, maar heeft grote bezwaren tegen sloop/nieuwbouw.

Leeuwenkuil

Woordvoerders van Vestia, die een presentatie hielden over de Visie Afrikaanderwijk en het proces tot nu toe, benadrukten dat tijdens Tent in de wijk bewoners overwegend positief hebben gereageerd op de plannen. Huurders van de Leeuwenkuil, een complex dat het veld moet ruimen voor een nieuwe verkeersverbinding tussen de Paul Krugerstraat en de Laan op Zuid, waren over het algemeen zeer geïnteresseerd in het aanbod dat zij krijgen voor een vervangende nieuwbouwwoning.

Bereikbare huur

Vestia heeft voor alle bewoners van de Leeuwenkuil een huurappartement gereserveerd in Zuiderspoor, een complex dat wordt gebouwd in Parkstad, op steenworp afstand van de Leeuwenkuil. Hierdoor hoeven de bewoners maar één keer te verhuizen. De huurprijzen blijven bereikbaar, zeker voor mensen met een huurtoeslag. Er worden individuele gesprekken gepland met de bewoners, in november komt er een informatiebijeenkomst, en in de woonwinkel wordt nu al spreekuur gehouden.

Bloemfontein

Ook aan huurders van Bloemfontein, een groep woningen die Vestia wil slopen vanwege de slechte staat van de woningen, wordt een andere bereikbare huurwoning aangeboden. Bewoners krijgen voor bestaande bouw in de Afrikaanderwijk voorrang op andere urgenten en er komt gefaseerde terugbouw op de locatie Bloemfontein en nieuwbouw op de locatie Brabantsehuisjes. Ook voor deze bewoners is een informatietraject uitgestippeld. In een woning aan de Cronjéstraat wordt deze maand een infopunt ingericht en in oktober komt er een informatieavond.

Behoud dijkpark

Bewoners van de buurtgroep Hillekop en Botha/Jacomina hebben bezwaar gemaakt tegen de plannen in de Visie Afrikaanderwijk. Een woordvoerder betoogde in de commissievergadering dat er al veel verdichting is in de wijk en dat er op de dijk monumentale bomen staan. Ik denk dat er ruimte is om te schuiven, er moet serieus gekeken worden naar behoud van het dijkpark aan de Brede Hilledijk. Een meisje uit de buurt hield voor de commissie een moedig pleidooi om dat dijkparkje te behouden. Het is al meer dan tien jaar een veilige speelplek en ook volwassenen komen er graag, sprak ze.

Zeewerende dijk

Dagelijks bestuurder Mieke van der Graaf legde uit dat het gaat om een zeewerende dijk waarop officieel geen bomen mogen staan. Het waterschap staat dit desalniettemin toe, maar heeft het voornemen de dijk met vijftig centimeter te verhogen. Dan moeten de bomen weg en mag geen herplant plaatsvinden op de dijk. Wel zegde Van der Graaf toe in het vervolgtraject te zullen kijken of de plannen voor het dijkpark aan de Brede Hilledijk anders ingevuld kunnen worden, met het voorbehoud dat het haalbaar (lees: betaalbaar) moet blijven.

Participatieproces

Vooralsnog is voor bewoners een consultatieronde (ter kennisgeving) gehouden over de visie Afrikaanderwijk. Van der Graaf gaf aan dat bij de verdere uitwerking in bestemmingsplannen een participatieproces wordt uitgezet en meer zal worden overlegd met betrokken bewoners. De commissieleden waren blij met deze toezegging. Remco van Vliet (PvdA) zei enthousiast te zijn over de visie en heel benieuwd naar de verdere uitwerking. Zijn fractie wil wel weten hoeveel groen erbij komt in vergelijking met de huidige situatie en pleitte ook voor extra aandacht voor de sociale opgave.

Kwestbaar

In de presentatie voor de commissie schetste een woordvoerder van de deelgemeente dat de Afrikaanderwijk een kwetsbare wijk is, door onder andere lage inkomens, taalproblemen en veel problematiek achter de voordeur. Daarom is een integrale aanpak nodig, met naast de fysieke elementen ook een sociaal programma. Van der Graaf lichtte toe dat dat sociale aspect ééns per vier jaar wordt verwoord in een beleidsprogramma, dat elk jaar of eens per twee jaar wordt uitgewerkt in een integraal wijkactieprogramma. Van Vliet zou in de verdere uitwerking van de wijkvisie aangeduid willen zien wat heel concreet het doel is voor de lange termijn, zeg over tien jaar.

Ambities

Ook commissielid Verhaegen drong aan op het sociale aspect. Armoedebestrijding moet het uitgangspunt zijn van de wijkvisie. Van der Graaf verwees naar de ambities van de wijkvisie, waar dit absoluut in terug te vinden is. Een citaat uit de presentatie: De Afrikaanderwijk is in 2020 een multiculturele wijk waar het voornamelijk betaalbaar wonen is, maar waar je wel wooncarrière kunt maken. Een wijk waar kinderen gestimuleerd worden een betere sociaal-economische positie te bemachtigen dan hun ouders. Een wijk die oog heeft voor kwetsbare groepen.

Fors investeren

We gaan fors investeren in de wijk, aldus Van der Graaf. Niet alleen fysiek, in woningen en infrastructuur, maar ook in goede voorzieningen zoals scholen en groen. Er komt maatwerk voor huurders die moeten verhuizen maar ook meer differentiatie in het aanbod en meer kwaliteit.

Donderdag 24 september neemt de deelraad een besluit over de concept-Visie Afrikaanderwijk 2020.

Onder verantwoordelijkheid van de griffie. Tekst: Emile Hilgers.