EU EC Enterprise


Werkgelegenheid en sociale zaken - Werkgelegenheid - 22/09/2009

Zin om in het buitenland te gaan werken?

Banenmarkten promoten het werken in andere EU-landen.

Bedrijven die in de EU zakendoen klagen er al lang over dat Europese werknemers weinig bereid zijn om te verhuizen om een betere baan te krijgen. Heeft de recessie daar soms verandering in gebracht? De Europese Banendagen, de jaarlijkse ronde van vacaturebeurzen die de mobiliteit van de werknemer moet vergroten, zal hier meer uitsluitsel over geven.

Meer dan 200 Europese steden spelen in de komende weken gastvrouw voor de Banendagen. Ze worden georganiseerd met hulp van Eures, de Europese dienst voor arbeidsvoorziening, en promoten het werken in een ander EU-land.

Vorig jaar hebben naar schatting 150 000 werkzoekenden de Banendagen bezocht. Sommigen zijn er zelfs in geslaagd ter plekke een sollicatiegesprek te voeren. Gezien de stijgende werkloosheid worden dit jaar nog meer bezoekers verwacht.

EU-burgers mogen in een ander EU-land werken (al gelden er nog enkele beperkingen voor de nieuwkomers), maar er wordt weinig gebruik gemaakt van dat recht. Ondanks de enorme mogelijkheden van de open arbeidsmarkt houden de Europese werknemers het meestal bij een carrière in één land, doorgaans hun eigen.

Een grotere mobiliteit van werknemers zou de werkloosheid kunnen verminderen en de productiviteit een steuntje in de rug geven. En dat zou goed zijn voor de kwakkelende economie. Het economisch herstelplan van de EU ziet mobiliteit en flexibiliteit van werknemers als een topprioriteit.

Meer dan 5 miljoen Europeanen (ruim 2% van de beroepsbevolking) zijn uit hun vaderland naar een ander EU-land verhuisd, zo blijkt uit het meest recente onderzoek. Dit cijfer ligt iets hoger dan een paar jaar geleden, maar stijgt niet zo snel als het aantal immigranten van buiten de EU, nu 3,8% van de Europese beroepsbevolking.

De redenen waarom Europeanen liever niet naar een ander EU-land vertrekken, zijn zorgen over de invloed op het gezinsleven, het leren van een nieuwe taal en het aanpassen aan een andere cultuur. Ook weten zij niet of de sociale zekerheid er goed geregeld is en of hun diploma's in het buitenland erkend worden.

De EU heeft maatregelen getroffen om de arbeidsmarkten transparanter te maken en de rechten van burgers die naar een ander EU-land verhuizen te beschermen. Maar ondanks de interne markt bestaan er nog steeds veel juridische obstakels voor mensen die in het buitenland willen werken.

Leven en werken in EU-landen

De Europese banendag van Brussel


* Werken in het buitenland?

* Sociaal Europa - arbeidsmobiliteit