Ingezonden persbericht
woensdag 23 september
Uitvinders in Nederland: Roem en tragedie in vier eeuwen octrooien
Nederland een land van zeevaarders en handelslieden? Ontdek nu de wondere wereld van ons land als natie van uitvinders en Willie Wortels. Aan het einde van de zestiende eeuw begon de Nederlandse overheid octrooien te verlenen op uitvindingen. Inmiddels beroemde uitvinders als Simon Stevin (waterpomp, baggervoertuig) en Jan Adriaansz. Leeghwater (molenbouwer, waterbouwkundige) behoorden tot de eersten die van deze overheidsbescherming konden profiteren. Maar octrooien waren ook bedoeld om de ontwikkeling van de techniek een handje te helpen. Premies en prijzen waren te verdienen voor wie met een gouden idee kwam, bijvoorbeeld om de beruchte paalworm te bestrijden die in de achttiende eeuw de Nederlandse kust bedreigde.
Het nieuwste Quest-boek, Uitvinders in Nederland, geeft een overzicht van aansprekende Nederlandse uitvindingen en uitvinders van de laatste 400 jaar. Uit het rijke archief van de Nederlandse octrooiraad is een ruime selectie van uniek beeldmateriaal gemaakt. Schitterend is bijvoorbeeld de emmerbagger uit 1761 die het omslag van het boek siert. Door hun gewicht gelijktijdig te verplaatsen, zetten de arbeiders het apparaat in beweging, en diepten ze dichtgeslibte rivieren weer uit.
Dit boek, geschreven in samenwerking met het Nationaal Archief, bewijst dat Nederland naast kooplieden en dominees ook vele ingenieurs en technici heeft voortgebracht. Sommige uitvindingen kom je vandaag de dag nog steeds tegen.
Veel materiaal uit het boek is ook te zien op de grote tentoonstelling De Maakbare Wereld, die van 19 december 2009 tot en met 21 maart 2010 in de Kunsthal Rotterdam te zien is.
Titel: Uitvinders in Nederland, Vier eeuwen octrooien
Auteur: Harm Pieters
Redactie: Quest & Nationaal Archief
140 pagina's
Gebonden met luxe hardcover en spot-uv
Formaat 210 bij 235 mm
ISBN: 9789460440137
Prijs: 16,95 euro