Woensdag 23 september 2009, nummer 58
Precisering gezondheidspersoneel dat voor vaccins in aanmerking komt
Gezondheidszorgpersoneel dat veel contact heeft met patiënten uit medische risicogroepen, en dat werkt op plekken waar de meeste van deze groepen zich bevinden, komt als eerste in aanmerking voor vaccinatie tegen de Nieuwe Influenza A (H1N1). Doel van de vaccinatie van gezondheidswerkers is de bescherming van medische risicogroepen. Dit schrijft minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) vandaag in een brief aan de koepelorganisaties in de gezondheidszorg.
Met de gemaakte keuze verwacht minister Klink de grootste gezondheidswinst te kunnen boeken. Concreet gaat het om de volgende beroepsgroepen:
â- Zorgpersoneel in ziekenhuizen
â- Ambulancepersoneel
â- Huisartsen en huisartsenposten
â- Huisartsassistenten, ondersteunend personeel â- Zorgpersoneel in verpleeg- en verzorgingshuizen â- Zorgpersoneel in instellingen voor gehandicapten â- Thuiszorgmedewerkers
â- Verloskundigen
De precisering van de groep gezondheidswerkers is nodig vanwege de beperkte beschikbaarheid van het vaccin; zoals bekend zullen de eerste leveringen kleiner zijn dan afgesproken. Mogelijk komen de vaccins later ook beschikbaar voor zorgpersoneel dat in mindere mate contact heeft met risicogroepen. Dat hangt af van de levering van vaccin, de logistieke haalbaarheid en het verloop van de epidemie.
Het besluit van minister Klink is conform de adviezen van de Gezondheidsraad en het RIVM van 17 augustus en 17 september jl. Deze adviezen wezen als prioritaire doelgroepen voor vaccinatie aan personen met een medische risicofactor, vrouwen in het tweede en derde trimester van de zwangerschap, gezondheidspersoneel met mogelijk direct contact met patiënten uit medische risicogroepen, en gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige sterfte en ziekte door griep.
Binnenkort worden de geselecteerde beroepsgroepen in de zorg uitgenodigd om vaccins te bestellen bij het Nederlands Vaccin Instituut (NVI). Het is daarbij niet de bedoeling ál het personeel binnen een instelling vaccinatie aan te bieden, zoals bij vaccinatie tegen reguliere seizoensgriep veelal wel gebeurt. Selectiecriterium is het contact met risicopatiënten. Het RIVM zal dit selectiecriterium van handvatten voorzien en aan zorginstellingen beschikbaar stellen. Deze zijn nodig zodat zorginstellingen zelf kunnen vaststellen wie wel en wie geen vaccinatie krijgen.
De overheid stelt de vaccins gratis beschikbaar. Het vaccineren zelf wordt niet vergoed. Instellingen kunnen zelf kiezen of zij de vaccinatiecampagne binnen hun eigen organisatie uitvoeren, dan wel uit willen besteden aan anderen, zoals een arbodienst.
Zoals eerder bekend gemaakt mogen de reguliere seizoensgriepvaccinatie en pandemische vaccinatie niet gelijktijdig gegeven worden; een tussentijd van twee weken heeft de voorkeur. Tussen de twee pandemische vaccinaties dient minimaal drie weken tijd te zitten.
Wellicht ten overvloede wijst minister Klink erop dat vaccinatie niet verplicht is. Wel acht hij het verstandig dat zorgpersoneel, dat veel contact heeft met risicogroepen zich laat vaccineren.
-o-o-o-
Noot voor redacties (