Gemeente Midden Delftland


Verslag inspiratieronde nieuw gemeentehuis

In 2011 krijgt de gemeente Midden-Delfland een nieuw gemeentehuis. Inbo Adviseurs Stedenbouwkundigen Architecten is na een Europese aanbesteding uitgekozen om het ontwerp te mogen leveren. In maart presenteerde het architectenbureau zijn visie op het nieuwe gemeentehuis aan de inwoners van Midden-Delfland. Deze inspiratierondes werden door ongeveer 80 geïnteresseerden bezocht. Zoals tijdens de bijeenkomsten door wethouder Piet van den Berg werd toegezegd, vindt u onderstaand een verslag van de door het publiek aangedragen vragen, suggesties en aandachtspunten. Deze worden meegenomen in het Vervolg Ontwerpproces. In juni/juli wordt het Voorlopig Ontwerp gepresenteerd aan de inwoners van Midden-Delfland.

Gebouw: de massa
Het is een groot gebouw in de open ruimte. Hoe past het bij het dorp Schipluiden? Hoe ziet de inrichting rondom het nieuwe gemeentehuis eruit; wordt er bijvoorbeeld een aanlegsteiger gemaakt waardoor het gemeentehuis ook vanaf het water goed bereikbaar is? Blijft het karakteristieke torentje van Schipluiden bij benadering vanuit Den Hoorn zichtbaar? Hoe hoog wordt het gemeentehuis?

De oppervlakte van het gebouw is circa 60 meter lang x 35 meter breed. Het is op de dorpse schaal van Schipluiden qua afmetingen dus een groot gebouw. Juist door de geledingen (schijven) en de voorgestelde materiaalkeuze krijgt het gebouw geen massaal karakter, wat bij een strakke rechthoek waarschijnlijk wel het geval zou zijn geweest. De ervaring leert, dat een gebouw met verschoven delen als kleiner wordt ervaren.

Bij de beoordeling van de visie van Inbo heeft de selectiecommissie indertijd opgemerkt, dat er sprake is van een duidelijke architectonische visie, waarbij de transparantie en de uitstraling van het gebouw de commissie aanspreken. Voor wat betreft de stedenbouwkundige visie merkte de commissie op, dat goed is nagedacht over de situering van het gemeentehuis en de gevolgen van de plek van het gemeentehuis in de gemeente Midden-Delfland. De architecten zijn zich bewust van de waarde van de kerktoren en onderzoeken de zichtbaarheid van het torentje in driedimensionale studies met behulp van de computer. Het gemeentehuis wordt conform bestemmingsplan maximaal 16 meter hoog. In de Visie van de architect zal slechts één dakdeel die hoogte bereiken: deze 16 meter is gerekend vanaf polderniveau: ten opzichte van de veendijk is dit dus ruim twee meter minder. Voor de inrichting rondom zal een inrichtingsplan worden opgesteld. Zo mogelijk wordt een eerste idee daarvan bij de presentatie van het Voorlopig Ontwerp in mei getoond.

De visie: veel glas en riet
Met dat vele glas kijk je zo op de werkplekken en meubilair. Wordt dat niet rommelig en wordt het niet te warm? Gaat er niet veel energie verloren? Bij avondvergaderingen van de raad heb je aan de noordkant een grote lichtbron; is dat niet storend/hinderlijk? Een rieten dakconstructie zoals in de visie getoond, is op de plattere dakdelen niet mogelijk. Hoe gaat de architect daarmee om? Het riet moet niet tot op de grond doorlopen, omdat er anders âstrootjesâ uitgetrokken worden. Is het riet niet brandgevaarlijk en duur in onderhoud? Denk ook aan het lang nadruppen na een regenbui. Dat is niet prettig als er bijvoorbeeld een trouwerij is. Is het mogelijk nestkastjes voor vogels op te nemen?

Glas is er in verschillende uitvoeringen. Het hoeft ook niet persé transparant te zijn. Glas is ook niet in tegenspraak met duurzaam omgaan met energie, maar kan juist heel goed passen in de warmtehuishouding en duurzaam bouwen. Zie bijvoorbeeld het âglazenâ Priva-gebouw in de Lier. In het ontwerpteam, waarin ook installateuradviseur en constructeur zitten, wordt dit verder uitgewerkt. Ten aanzien van de dosering, de hoeveelheid glas, zal in de ontwerpfase uiteraard detaillering plaatsvinden. In de presentaties tot nog toe, onder meer aan de gebruikers van het gebouw (bestuur en medewerkers) is de visie van de architect enthousiast ontvangen. Voor de plaatsing van kasten en ander meubilair zijn er voldoende mogelijkheden, zodat ze niet rommelig in het zicht hoeven te staan. De lichtuitstraling in de avond vanuit de raadzaal zal niet hinderlijk zijn. Bij de keuze van de verlichting en glas (bijvoorbeeld gekleurd/gebrandschilderd glas) wordt daarmee rekening gehouden.

Vanuit de visie van de architect is gestart met het feitelijke ontwerp. Bepaalde aspecten, en dan met name de dakvorm als identiteitsbeelddrager van gemeentehuis, verdienen nadere aandacht. In de presentaties van de visie heeft de architect dan ook reeds aangegeven dat riet, vanuit de beeld- en identiteitsvorming van Midden-Delfland, een heel vanzelfsprekend materiaal lijkt om mee te werken, maar dat het materiaalgebruik en detaillering van het dak verder zal moeten worden onderzocht. Het dak als beelddrager zal dan ook in het Voorlopig Ontwerp volop de aandacht krijgen. Over de zorg ten aanzien van rieten daken wordt opgemerkt, dat bij elk bijzonder materiaal uitvoerig technisch research wordt gedaan met inbegrip van overleg met uitvoerende partijen. Daarbij worden uiteraard ook aspecten als duurzaamheid, onderhoud en beheer afgewogen. Met betrekking tot vlakke dakdelen is het de architect bekend, dat deze niet met riet bekleed kunnen worden. De randen kunnen er wel mee gelegd worden. Met de gemaakte opmerkingen zal rekening worden gehouden. De suggestie van nestkastjes is een aansprekend idee. Onderzocht zal worden of en hoe nestkastjes kunnen worden geïntegreerd. Tot slot wordt opgemerkt dat bij alle aspecten van de bouw van het nieuwe gemeentehuis het invullen van het duurzaam bouwen een prominente rol speelt.

Horeca
In het begin is er gesproken over een horecafunctie in het gemeentehuis. Zit dat er nog in?

De gemeente heeft laten onderzoeken of een combinatie Grand Café en personeelsrestaurant in één ruimte mogelijk is. Dat onderzoek is uitgevoerd door Horeca Ondernemers Adviseurs Nederland met de vraag of een combinatie horeca met bedrijfsrestaurant mogelijk was. Geadviseerd werd om dat te scheiden, omdat het twee geheel verschillende functies zijn. Er komt dus geen horecafunctie in het nieuwe gemeentehuis.

Verkeer
Er komen straks meer verkeersbewegingen (denk ook aan brandweeruitrukken) bij de kruising Tiendweg met het fietspad. Wordt de verkeersveiligheid voldoende gewaarborgd? Kan er een ongelijkvloerse kruising komen? Wat gebeurt er als de brug blijft hangen en de brandweer er dus niet door kan?

Ten opzichte van de huidige situatie zullen er meer verkeersbewegingen zijn. Er wordt gezorgd voor een goede verkeerskundige inrichting, waarmee een veilige verkeersafwikkeling gewaarborgd wordt. Mocht onverhoopt de techniek van de brugbediening het een keer laten afweten, dan gaat de brandweer rechtsaf via de Anna van Raesfeltstraat. Bij uitrukken van de brandweer zal het overige verkeer, zoals ook nu het geval is, met de gebruikelijke alarmsignalen duidelijk gewaarschuwd worden.

Bereikbaarheid openbaar vervoer
Kan er een halte dichtbij het nieuwe gemeentehuis komen?

Met Haaglanden zal extra haltering besproken worden. Overigens is de afstand van de halte aan de Dorpsstraat tot het huidige gemeentehuis ongeveer even groot als straks tot het nieuwe gemeentehuis.

Vervolgproces
Hoe ziet het vervolgproces eruit?

Begin mei is het Voorlopig Ontwerp klaar. Deze wordt aan de inwoners gepresenteerd. Na het Voorlopig Ontwerp wordt in mei/juni 2008 begonnen met het Definitief Ontwerp. Daarna volgt de (Europese) aanbesteding van de bouw en als alles voorspoedig verloopt kan in de loop van 2009 worden begonnen met de bouwwerkzaamheden. De oplevering van het gemeentehuis vindt vervolgens in de tweede helft van 2010 plaats.

Budget
Hoe houdt de gemeente de kosten in de hand?

De opdracht aan de architect is binnen het taakstellende budget te ontwerpen. Het is een strak proces met deskundige kostenbewaking. Monitoring en regelmatige terugkoppeling naar de stuurgroep zorgen ervoor dat het door de raad beschikbaar gestelde budget niet wordt overschreden.

Woningbouwlocatie
Hoe staat het met de plannen voor het woningbouwgedeelte. Aanvankelijk waren daar toch dijkwoningen gedacht?

Net zoals dat voor het gemeentehuis geldt, gelden voor de woningbouwlocatie de regels (versterking dijk en afstand) voor het bouwen langs veendijken. Dat betekent dat het oorspronkelijke plan moet worden aangepast. Er wordt een nieuw plan gemaakt. De voorbereidingen daarvoor zijn inmiddels gestart.