TNS NIPO

TNS NIPO-RTL publicaties

23 september 2009

CDA bevindt zich op electoraal dieptepunt
Balkenende verliezer Algemene Politieke Beschouwingen

Er lijken zware tijden te zijn aangebroken voor het CDA. In de meest recente peiling halen de christen-democraten niet meer dan 22 zetels. Nog nooit stond het CDA zo laag in een peiling van TNS NIPO. Sinds de Algemene Politieke Beschouwingen is de dalende trend van de eerste helft van 2009 weer van toepassing op de situatie van de regeringspartijen. Ook PvdA (-2, nu 20 zetels) en ChristenUnie (-2, nu 7 zetels) verliezen. De regeringspartijen zouden gezamenlijk slechts 49 zetels halen. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van RTL Nieuws.

Vijf partijen - CDA, D66, PvdA, SP en VVD - zouden nu elk rond de twintig zetels halen. Een regeringscoalitie vormen, als er vandaag verkiezingen zouden worden gehouden, is moeilijker dan ooit. De PVV blijft met 28 zetels de grootste partij. Vooral de linkse oppositiepartijen winnen terrein. GroenLinks (+4) zou nu elf zetels halen, SP (+3) zou op negentien zetels kunnen rekenen.

Balkenende - die zelf ook al erkende dat hij niet in topvorm was - komt het minst goed weg met zijn optreden tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB). Vier op de tien Nederlanders die het gevolgd hebben (39%) zien hem als de verliezer van de APB. Alexander Pechtold daarentegen heeft het heel goed gedaan. Een kwart (25%) van degenen die de APB volgden wezen Pechtold aan als winnaar en nog eens 25 procent vindt dat hij het goed gedaan heeft. Pechtold was al verreweg de best gewaardeerde fractievoorzitter, maar zijn waardering stijgt nu nog eens met tweetiende punt: van een 6,5 naar een 6,7. Het rapportcijfer van Balkenende zakt daarentegen van een 5,8 naar een 5,6.

Grote minderheid vindt dat het kabinet moet opstappen Toch onderschrijft de meerderheid van de Nederlanders de motie van wantrouwen van Rutte tegen het kabinet niet. In totaal is een grote minderheid (41%) van mening dat de regering moet opstappen. De helft (51%) is het daarmee oneens. De achterban van de PVV (83%), VVD (64%) en SP (59%) is het in meerderheid eens met de stelling dat deze regering nu moet opstappen en nieuwe verkiezingen moet uitschrijven. De achterban van ChristenUnie (96%), CDA (87%), GroenLinks (86%) is hier het meest op tegen. Ook de achterban van de PvdA (71%) en D66 (69%) is het hier overwegend mee oneens.

Belangrijkste stemmotieven
Op de vraag welke thema's voor Nederlanders het zwaarst in hun stemgedrag meewegen, scoren sociaal-economische thema's net als een jaar geleden verreweg het hoogst. De gezondheidszorg (57%), sociale zekerheid (50%) en de economie (48%) worden door ongeveer de helft van de Nederlanders als zwaarwegende thema's voor hun stemgedrag gekenschetst.

Vertrouwen in regering gedaald naar niveau van voor kredietcrisis Het vertrouwen in de regering is in vergelijking met twee maanden geleden, toen 28 procent van de Nederlanders aangaf (veel) vertrouwen te hebben, fors gedaald. Nu geeft minder dan een kwart (23%) van de Nederlanders aan (veel) vertrouwen in de regering te hebben. Daarmee is het aanvankelijk louterende effect van de economische crisis op het vertrouwen in de regering nagenoeg geheel verdampt. Begin 2009 had 36 procent van de mensen (veel) vertrouwen in deze regering. In september 2008, ten tijde van het omvallen van Lehman Brothers, had 22 procent van de Nederlanders vertrouwen in Balkenende IV.

Weerstand verhoging AOW-leeftijd neemt weer toe In augustus zagen we de weerstand tegen verhogen van de AOW-leeftijd naar 67 jaar per saldo afnemen. Nu zien we een tegenovergestelde beweging: meer mensen vinden het onacceptabel (van 52% naar 55%) en het aandeel acceptabel neemt heel licht af (van 41% naar 40%). Van degenen die nu zouden stemmen op het CDA vindt 64 procent de maatregel acceptabel en 33 procent onacceptabel, bij de PvdA is dat 53 procent acceptabel en 44 procent onacceptabel. Ook de aanhang van VVD, GroenLinks, D66 en Christenunie is per saldo niet tegen de maatregel. De aanhang van SP en PVV en de niet-kiezers vinden de maatregel in grote meerderheid (rond de 70%) onacceptabel.

C6955 I3 | TNS NIPObase CATI | Het onderzoek is uitgevoerd in het Leven-in-Nederland-forum, in opdracht van RTL Nieuws. Het veldwerk vond plaats op 18 tot en met 20 september 2009. In totaal werden 1.073 personen van 18 jaar en ouder ondervraagd (n=1.073). Er is herwogen op geslacht, leeftijd, opleiding, gezinsgrootte, regio, werkzaamheid en politiek stemgedrag (TK 2006)

Bij publicatie of verspreiding de bron TNS NIPO/RTL Nieuws vermelden. Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met Tim de Beer (tel: 020 522 53 99) of Peter Kanne (tel: 020 522 59 24).