Ingezonden persbericht


(20 september 2009 - Bericht van Transition Towns Nederland)

P E R S B E R I C H T

Transition Towns presenteren zich bij première The Age of Stupid

Amsterdam, 20 september 2009 - Op verschillende locaties in Nederland zal op dinsdag 22 september aandacht worden gevraagd voor het nieuwe fenomeen Transition Towns. Aanleiding hiervoor is de wereldpremière van de klimaatfilm The Age of Stupid.


- In Amsterdam: na vertoning van de film in theater Tuschinski zijn er op het podium verschillende korte presentaties. Paul Hendriksen (TT Deventer en TT Nederland) zal het Transition Towns-concept kort toelichten. Bij de informatiekraam - tegenover de bar - zijn de Nederlandstalige publicaties over Transition Towns verkrijgbaar. Meer hierover: http://transitiontowns.nl/archief/2932


- In Groningen: voor en na de première (in het Pathé theater aan het Gedempte Zuiderdiep) organiseert TT Groningen een programma. Na de film kunnen de bezoekers met elkaar spreken over de vraag: 'wat kunt u zelf bijdragen aan het voorkomen van een klimaatramp?' Meer:
http://www.transitiontowngroningen.nl


- In Rotterdam: na afloop van de première (in de Pathé bioscoop op het Schouwburgplein) zijn betrokkenen bij TT Rotterdam aanwezig met een mobiele eetbare tuin.
Filmbezoekers krijgen een kopje thee van zelfgeteelde munt aangeboden en worden uitgenodigd voor een binnenkort te organiseren Transition Café. Meer hierover:
http://transitiontownrotterdam.ning.com/

Transition Towns zijn lokale gemeenschappen die zelf aan de slag gaan om hun manier van wonen, werken en leven minder olie-afhankelijk te maken. De op handen zijnde olieschaarste ('piekolie') en klimaatverandering zijn de belangrijkste drijfveren om in actie te komen voor verandering van onderop! Op lokaal niveau wordt gewerkt aan omschakeling naar een economie die niet afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Zie: http://www.transitiontowns.nl

The Age of Stupid stelt dringende vraag

The Age of Stupid speelt zich af in het jaar 2055, waarin de wereld ten onder is gegaan aan een ecologische ramp. Regisseur Franny Armstrong maakte de film om te voorkomen dat deze werkelijkheid zal worden. Terugkijkend vanuit 2055 blijkt dat met name de keuzes tot 2015 doorslaggevend waren. De meest klemmende vraag in de film is: 'waarom hebben we niets gedaan om het tij te keren toen het nog kon?' Niet voor niets vindt de wereldpremièe plaats in de aanloop naar de belangrijkste VN Klimaatconferentie-ooit: COP 15, in Kopenhagen (in december).

Transition Towns: de kracht van de lokale gemeenschap

Veel verontruste burgers willen niet langer wachten - of vertrouwen - op maatregelen 'van bovenaf'. Ze beginnen gewoon zelf om hun stad, wijk of dorp te veranderen in een duurzame leefomgeving. Deze 'Transition Towns' vormen de voorhoede van een nieuwe, wereldwijde duurzaamheidsbeweging-van-onderop.

Het TT-concept werkt volgens het drieslagmodel Hoofd, Hart en Handen. Naast goede informatie en een praktische aanpak waarbij mensen samen aan de slag gaan in hun eigen stad of dorp, zijn grote krachten van het TT-concept: het ontwikkelen van een positieve visie, het vertrouwen dat je idealen daadwerkelijk kunt realiseren en durven denken buiten de bestaande kaders. En omdat afkicken van de olieverslaving niet eenvoudig zal zijn, is er binnen Transition Towns ook aandacht voor de psychologie van verandering. Deze aanpak blijkt breed aan te slaan.

Wereldwijde basisbeweging

Sinds permacultuur-activist Rob Hopkins in 2005 in zijn woonplaats Totnes (zuid-Engeland) het eerste Transition Towns-initiatief startte, is er een onstuitbare stroom enthousiasme op gang gekomen, met TT-initiatieven in vele honderden plaatsen verspreid over de wereld, in Engeland en andere Europese landen, maar ook in de Verenigde Staten, Japan, Nieuw Zeeland, Australie en Chili.

In september 2008 werd het Transition Towns-concept in Nederland geïntroduceerd. In zeker twintig plaatsen zijn nu al actieve groepen en in nog meer plaatsen zijn nieuwe initiatieven in ontwikkeling.
http://www.transitiontowns.nl/waar

Het Transition Towns Netwerk is een beweging van onderop, die niet centraal wordt gestuurd. Elke initiatiefgroep zoekt zijn eigen weg binnen de lokale cultuur en mogelijkheden. Wel moet elk TT-initiatief zich houden aan een aantal
internationaal vastgestelde criteria. In Nederland en binnen het internationale Transition Network worden alle lokale initiatieven met elkaar verbonden en vindt een voortdurende uitwisseling en kruisbestuiving plaats.

Achtergronden en informatie over Transition Towns in Nederland vindt u op de website:
http://www.transitiontowns.nl

Een kort promotiefilmpje van TT Deventer e.o. toont iets van de praktijk in Transition Town Deventer:
http://www.transitiontowndeventer.nl/

-------