22-09-2009
Apeldoorn moet 15 miljoen per jaar bezuinigen
Tekort niet afwentelen op inwoners, de sociaal zwakkeren ontzien
De gemeente Apeldoorn komt op jaarbasis een bedrag van 15 miljoen euro tekort. Dit blijkt uit de vandaag gepresenteerde Meerjaren Programma Begroting (MPB) 2010-2013. Het college van Burgemeester en Wethouders betitelt het tekort als historisch en kondigt bezuinigingen aan in de MPB. In de MPB geeft het college met nadruk aan de tekorten niet te willen afwentelen op de Apeldoornse inwoners.
De gemeentelijke lastendruk (afvalstoffenheffing, rioolrechten en de OZB) blijft, behoudens een inflatiecorrectie, gelijk. Het college geeft verder met nadruk aan 'af te blijven' van de voorzieningen voor sociaal zwakkeren. Alle financiële tegenwind ten spijt: het college wil blijven investeren in de stad en de dorpen. Bezuinigen met behoud van ambitie is het motto van het college. Het accent ligt hierbij op de kwaliteit van de openbare ruimte, de binnenstad en het tackelen van 'de jonge vlucht'.
In de Meerjarenprogrammabegroting 2010-2013 komt het college voor een bedrag van vijf miljoen euro met concrete bezuinigingsvoorstellen. In 2010 wordt er voor een bedrag van drie miljoen euro bezuinigd op de personeels- en uitbestedingsbudgetten. Het jaarlijkse Stadsfeest komt te vervallen terwijl ook de eindejaars- en nieuwjaarsbijeenkomsten voor het personeel worden geschrapt. Daarnaast wordt de inflatiecorrectie voor de doorrekening van de onderwijshuisvesting gelijkgetrokken met die van de gemeente als geheel. Effectuering van deze en andere voorstellen levert op jaarbasis een bezuiniging van vijf miljoen euro op. Voor de invulling van de overige tien miljoen euro is een 'brede' stuurgroep ingesteld. Deze stuurgroep bestaat uit gemeenteraadsleden, leden van het college en het ambtelijk managementteam van de gemeente Apeldoorn. Opdracht van deze stuurgroep is om varianten op te stellen voor de invulling van de noodzakelijke bezuinigingen.
Substantieel minder geld uit het gemeentefonds
Het college constateert in de MPB dat ook Apeldoorn flinke tikken meekrijgt van de wereldwijde financiële crisis. Apeldoorn ontvangt in de komende jaren substantieel minder geld uit het gemeentefonds. Dit betekent dat ook op het lokale niveau fors bezuinigd moet worden én dat goed gekeken moet worden naar de houdbaarheid van de wensenlijst. Uitgangspunt voor het college is om het tekort niet af te wentelen op de Apeldoornse inwoners. Daarom stelt het college de raad voor om de lokale lastendruk in de komende jaren constant te houden.
- Het rioolrecht -
Het rioolrecht en de afvalstoffenheffing gaan omlaag, de onroerend zaak belasting (OZB) gaat omhoog. Maar wel zodanig dat per saldo de lastendruk in de komende jaren, behoudens de inflatiecorrectie, gelijk blijft aan het niveau van 2009.
Het college schrijft uit te gaan van de tijdelijkheid van de crisis en wil bezuinigingen die leiden tot 'een blijvende schade' vermijden. Wat wenselijk maar wel uitstelbaar is wordt nu echter niet gedaan, aldus het college in de Meerjaren Programma Begroting 2010-2013. In de lijn van het 2006 opgestelde bestuursakkoord wil het college de sociaal zwakkeren ontzien. Voorzieningen voor de sociaal zwakkeren blijven buiten de bezuinigingen. Het college heeft besloten om de taakstelling voor 2010 uitsluitend op incidentele wijze in te vullen. Dit om te voorkomen dat in dit stadium de stuurgroep voor de voeten wordt gelopen. Dat houdt in dat deze taakstelling door tijdelijke maatregelen gerealiseerd zal moeten worden.
Het college beseft dat deze eenmalige taakstelling boven op de eerder door de raad opgelegde efficiencytaakstelling van vierenhalf miljoen euro komt. Tegen deze achtergrond sluit het college het niet op voorhand uit dat voor de invulling van de extra drie miljoen euro ook taken definitief geschrapt moeten worden.
De MPB is vandaag verzonden aan de gemeenteraad van Apeldoorn. De raadsbehandeling van de MPB staat gepland voor de PMA's van 5 en 12 november 2009.
Einde persbericht.
Gemeente Apeldoorn