Gemeente Utrecht

De Limes: een cultureel kralensnoer door Utrecht

Kinderen krijgen les bij opgravingen in Kanaleneiland

Deze week krijgen Utrechtse schoolkinderen les op een wel heel bijzondere locatie: in een tent bovenop de voormalige grens van het Romeinse rijk (de limes) én vlak naast een echte archeologische opgraving. Het is de eerste grote activiteit van het erfgoedprogramma 'Echt gebeurd!'. In het kader van dit schoolprogramma presenteert wethouder Monumenten Harm Janssen op donderdag 24 september de Utrechtse visie op de limes. Deze studie schetst de mogelijkheden om de Romeinse grenslijn te ontwikkelen tot een cultureel kralensnoer, dwars door de stad Utrecht. De ontwikkelaars van de nieuwbouw op Kanaleneiland Centrum 'adopteren' de limes, zodat deze bijzondere lijn in de nieuwbouw zichtbaar wordt.

Harm Janssen biedt het eerste exemplaar van de visie aan mw. Trees van Haarst van Portaal. Portaal is een van de vier partijen uit de GEM Kanaleneiland (naast de gemeente, Mitros en Proper Stok Ontwikkelaars) die zorgt voor een grote vernieuwing op Kanaleneiland Centrum. De ontwikkelaars willen op een speelse manier de limes die onder de nieuwe bouwlocatie verborgen ligt, verbeelden in de architectuur en op straat.

Limesvisie
De afgelopen jaren kwam Utrecht regelmatig in het nieuws door bijzondere archeologische vondsten rond de Romeinse grens. De afgelopen twee jaar is het gelukt om het tracé van de limes, en dan met name de grote verbindingsweg daarlangs, voor de hele gemeente in kaart te brengen. De gemeente wil het tracé van de Romeinse grens de komende jaren bekend en herkenbaar maken, zodat plannenmakers en ontwerpers er beter rekening mee gaan houden. Maar ook om scholen en buurtbewoners de kans te geven dit te gebruiken in het onderwijs, bij buurtfeesten en culturele programma's. De weg verbindt een reeks van bijzondere plekken met elkaar. Niet alleen de voormalige Romeinse forten van het Domplein en de Hoge Woerd, maar ook talrijke scholen, enkele stadsboerderijen en het evenemententerrein in Park Transwijk. De limes dus als lijn van culturele verbinding en uitwisseling, net als 2000 jaar geleden.

Echt gebeurd!
'Echt gebeurd!' is een lesprogramma voor de bovenbouw van het Utrechtse basisonderwijs, gericht op de ontdekking van cultuurhistorisch erfgoed in de directe schoolomgeving. Het programma gaat met drie scholen van start in de wijk Zuidwest (Kanaleneiland, Transwijk, Rivierenwijk). Voor het komend jaar staat een lessenserie over de Romeinse grens gepland. De serie start met een les op de opgraving van de Romeinse weg bij het voormalige Niels Stensencollege aan de Churchilllaan in Kanaleneiland. Pal naast de opgraving is een klaslokaal gebouwd waar de kinderen werken aan creatieve opdrachten met als thema: munten, lampjes van aardewerk, mozaïeken etc. Alles geïnspireerd op het thema van de Romeinen. De kunstwerken die hieruit ontstaan, zijn van 19 oktober t/m 14 november 2009 te zien in de Openbare Bibliotheek Kanaleneiland, Trumanlaan 70.




Gemeente Utrecht