Gemeente Utrecht
2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
83 Vragen van de heer drs. B.F.M. Beerlage, mevrouw G.A. Oskam en
de heer P.H. van Corler
(ingekomen 7 juli 2009
en antwoorden door het college verzonden op 22 september 2009)
Op dinsdag 30 juni j.l. heeft de eerste consultatiebijeenkomst plaats gevonden over de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze bijeenkomst vond plaats voor de omwonenden bij het aanlandingspunt van de brug in Oog in Al: het Victor Hugoplantsoen en de Johan Wagenaarkade.
De fietsbrug maakt al 15 jaar onderdeel uit van de beleid en plannen van de gemeente, vanaf: het Masterplan Leidsche Rijn uit 1995. Dit onderdeel van het Masterplan is verder uitgewerkt en bevestigd in het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan uit 2005 met het daarin opgenomen hoofdfietsnetwerk.
Het consulteren van de bewoners was bedoeld om te komen tot de best mogelijke oplossing voor het realiseren van de brug en de aanlandingsplaatsen. PvdA, Groenlinks en D66 hebben echter van bewoners die op deze avond aanwezig waren vernomen dat op deze avond is aangegeven dat er nog maar eens goed gekeken moest worden naar het nut en de plek van deze brug.
Hierover hebben wij de volgende vragen:
1. Klopt het dat het college op de bijeenkomt op 30 juni j.l. nut en noodzaak en de locatie van de fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal tussen Leidsche Rijn - Oog in al, ter discussie heeft gesteld?
Tijdens de bijeenkomst is aangegeven dat de raad in verschillende beleidsdocumenten de fietsbrug heeft opgenomen. Ook is uiteengezet welke stappen gezet moeten worden, alvorens de aanleg kan starten. Een daarvan is het wijzigen van het bestemmingsplan. Bij de besluitvorming over het te wijzigen bestemmingplan moet een integrale afweging gemaakt worden. Om de effecten en kosten te kunnen bepalen wordt de fietsbrug verder uitgewerkt. De bewoners zijn uitgenodigd om in een klankbordgroep plaats te nemen, zodat zij hun mening kenbaar kunnen maken en invloed kunnen uitoefenen op de uitwerking.
Zo, ja.
2. Kan het college aangeven waarom eerder vastgesteld beleid en plannen ter discussie zijn gesteld?
Zie het antwoord op vraag 1.
Zo, nee.
3. Wil het college bevestigen dat het college vasthoudt aan eerder vastgesteld beleid en plannen waarin deze fietsbrug is opgenomen zoals het Masterplan Leidsche Rijn en het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan met het daarin opgenomen hoofdfietsnetwerk?
Zie het antwoord op vraag 1.
4. Beoordeelt het college de uitlatingen op de bewonersavond dan ook als bijzonder ongelukkig en is het college bereid de verkeerde (of verkeerd begrepen?) berichten recht te zetten?
Zie het antwoord op vraag 1.
PvdA, Groenlinks en D66 gaan ervan uit dat het college vasthoudt aan de komst en de plek van de fietsbrug en dat deze brug zo snel als mogelijk, rekening houdend met realisatie van de overkapping van de A2, gerealiseerd wordt. Volgens de laatste planning moet op basis van de consultaties van bewoners het programma van eisen van de brug, de aanlandingen en vervolgroutes eind 2009 klaar zijn.
5. Kan het college aangeven of deze planning nog actueel is?
Deze planning zal enige vertraging ondervinden.
6. Kan het college aangeven wanneer volgens planning de eerste fietser over de brug kan rijden?
Het streven is de brug uiterlijk in 2013 te openen.
---- --