Expositie Democracy in Action Den Haag met Robert Pennekamp


DEN HAAG, 20090922 -- Den Haag Atrium zondag 27 september 2009 tot 3 oktober 2009. In het Atrium van Den Haag staat de installatie Demonstratie voor opgesteld van kunstenaar Robert Pennekamp. Het is een onderdeel van de expositie Democracy in Action georganiseerd door Eutopia. In het kader van de multiculturele samenleving is aan 50 tal kunstenaars gevraagd een bijdrage te leveren. Op zondag 27 september is om 16.00 uur de opening in het Atrium, Spui 70, Den Haag.

Stripachtige figuren die demonstreren. Ze demonstreren met lege spandoeken. Waarom lege spandoeken ? Wat zou er op die spandoeken moeten staan ? Vrede, vrijheid, broederschap, behoud van eigen cultuur, wij willen geld, liefde, vrede ? Makkelijk is om ergens tegen te zijn, maar waar zouden ze VOOR demonstreren ? Als je goed kijkt zijn het mensen uit verschillende culturen in traditionele kleding uit de westerse en islamitische culturen zoals boeren, boerinnen, moslims, vrouwen in burka, islamieten, en een enkele monnik, non, buikdanseres of jood.

Stripfiguren zijn ontwapenend en aansprekend, leuk en grappig. De striptaal begrijpt iedereen. De eerste indruk als mensen het zien is: Goh wat leuk! Maar is het wel zo leuk ? Lege spandoeken ? Traditionele gewaden, Marokkanen, islamieten, katholieken en protestanten in klederdracht met een enkele jood en buikdanseres. Waarom zien we geen doorsnee van de bevolking ? Waarom alleen gelovigen, islamieten en katholieken? Een link naar de Deense cartoonisten? De multiculturele samenleving is niet zo vanzelfsprekend als dat het lijkt. Maar alle problematiek in de samenleving wordt verschoven naar de islam en de multiculturele samenleving. Het eigenlijke probleem ligt daaronder...

Een demonstratie "voor..."
De spandoeken worden vastgehouden door steeds twee verschillende mensen uit verschillende culturen. Een traditionele hollandse boer en een Morokkaanse vrouw in Burka, of een nederlands kaasmeisje en een islamitische man in djellaba. Ze demonstreren, die ze zijn niet tevrden met de huidige gang van zeken en willen verandering. Maar wat is nu het werkelijke probleem. Er staat echter niets op hun spandoeken. Maar ze demonstreren wel "voor..." iets. De zinloosheid, de globalisatie, de toenemende technocratie, de iconcultus rondom pop, tv en filmsterren, het nihilisme, het streven naar zoveel mogelijk genot en min mogelijk pijn...

Goede kunst stelt vragen.

Met een positief geluid bereik je meer. Wat brengt mensen samen? Waar gaan ze voor. Wat wordt de nieuwe cultuur ? Hoe ziet de nieuwe samenleving eruit ? Wat zijn de nieuwe waarden en normen ? Wat is ons nieuwe geloof waar we allemaal voor gaan... Is er een belofte, hoop, of een gemeenschappelijke doel dat ons bindt ? Wat het is, ik weet het niet... Dat is de vraag die ik neerleg.

De multiculturele samenleving kent vele aspecten. In de westerse samenleving is na de Verlichting God voor dood verklaart, terwijl in de Oosterse samenleving de islam, springlevend is en de mensen bindt. In het Westen is er niet iets dat ons samen bindt, tenzij je zegt dat we allemaal zo veel mogelijk willen verdienen en optimale lustbevrediging nastreven. Bovenaan staat Vrijheid zolang je de ander niet schaadt. Problematiek van de westerse samenleving als vervreemding, vereenzaming en zinloos geweld. Optimale lustbevrediging, loos amusement, rijkdom, macht, genot, egocentrisme, gemakszucht, asociaal gedrag, ontworteling, alles is gericht op zo goedkoop mogelijk in plaats van zo goed mogelijk, fusies, overnames, onpersoonlijk, grootschalig, gericht op overmatige consumptie, geen rekening houden met de natuur, globalisatie, waardeloosheid en uitholling. Problematiek uit de oosterse samenleving werkloosheid, verveling, sociaal en economische achterstand, sociale controle, geweld, oorlog, uitzichtloos bestaan, geen vrijheid van meningsuiting, geen mensenrechten. Als deze samenlevingen bij elkaar komen krijg je dus een probleem.
Hoe moet het verder ?





Ingezonden persbericht