Landelijke Studenten Vakbond


LSVb voert actie voor de toekomst van Nederland

pers | 21-09-2009

Utrecht - Het hoger onderwijs wacht zware jaren, dat stelt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) in haar reactie op de onderwijsbegroting 2010. Weliswaar zijn rigoureuze bezuinigingen uitgesteld tot volgend jaar, maar echte investeringen zijn ver te zoeken. Dit terwijl juist nu investeringen in de kwaliteit en toegankelijkheid van het hoger onderwijs broodnodig zijn om de ambities van kabinet rond onderwijs, kennis en innovatie, om te zetten in daden. Aanstaande dinsdag voert de LSVb actie in Den Haag. Hier zal zij pleiten voor meer investeringen in hoger onderwijs en wijzen op het nut daarvan voor de hele maatschappij.

Anno 2009 worden de gevolgen van jarenlange achterblijvende investeringen in hoger onderwijs langzaam maar zeker duidelijk; studenten klagen over massaal onderwijs, colleges in bioscopen, het gebrek aan persoonlijke aandacht en begeleiding, te makkelijke tentamens en gebrek aan uitdaging. Docenten klagen over te hoge werkdruk, tekort aan ondersteuning en te weinig geld voor fundamenteel onderzoek. Er komen steeds meer studenten en er is per student steeds minder geld beschikbaar. Nederland zakt weg van plaats 8 naar 10 op de ranglijst van concurrerende kenniseconomieën in de wereld en ons land behoort nog net tot de middenmoot van Europa wat betreft innovatiekracht. Ondertussen wordt het beleid van het kabinet niet ondersteund met investeringen. Voorzitter Gerard Oosterwijk: "Het hoger onderwijs is de kennismotor van de Nederlandse economie. In de begroting zien wij het streven van het kabinet, om een robuuste kenniseconomie te zijn, niet terug".

De LSVb heeft gemengde gevoelens bij de onderwijsbegroting van 2010. Zo zijn er een aantal meevallers; er wordt geïnvesteerd in hbo-docenten, praktijkgericht onderzoek wordt financieel ondersteund en er gaat extra geld naar excellent hoger onderwijs. Helaas blijkt het hier te gaan om druppels op een gloeiende plaat, waarbij de meevallers nauwelijks opwegen tegen de tegenvallers. Zo wordt bijvoorbeeld de studiefinanciering in 2011 en 2012 niet verhoogd. Oosterwijk: "Goed hoger onderwijs is niet mogelijk zonder studenten die zich volledig kunnen storten op hun studie. Wij vrezen dat deze maatregel slechts het begin is van verdere aantasting van de toegankelijkheid van het hoger onderwijs."

Aanstaande dinsdag pleit de LSVb in Den Haag voor meer investeringen in hoger onderwijs. Volgens de LSVb is het een maatschappelijk probleem dat het hoger onderwijs op dit moment onvoldoende uitdaging biedt aan studenten. Juist in financieel moeilijke tijden biedt investeren in onderwijs, kennis en innovatie een kans om er sterker uit te komen. De welvaart van Nederland in de toekomst wordt bepaald door het niveau en de toegankelijkheid van het onderwijs, het benutten van talenten en een stevige internationale concurrentiepositie. De sleutel hiervoor ligt in het (hoger) onderwijs. Oosterwijk: "De LSVb staat morgen in Den Haag met studenten, docenten en iedereen die wil voorkomen dat Nederland in een kenniscrisis belandt. Wij eisen van het kabinet dat onderwijs categorisch wordt uitgezonderd van bezuinigingen."

Om haar standpunten kracht bij te zetten biedt de LSVb minister Plasterk een manifest aan, ondersteund door bijna alle politieke jongerenorganisaties, LAKS, JOB, vakbonden ABVOKABO, AOB, FNV Jong en CNV jongeren. Onder de sprekers zijn Karel van de Toorn, voorzitter van het college van bestuur van de UvA en HvA en Kamerleden Zijlstra (VVD), Hamer (PvdA), Van der Ham (D66) en Van Dijk (SP).


* Tijd: 12.30 verzamelen bij station, 13.00 begin hoorcollege
* Locatie: Lange Voorhout, Den Haag

* www.studentendemonstratie.nl