Provincie Flevoland

Provincie Flevoland moet kiezen

De provincie Flevoland moet alle zeilen bijzetten om de begroting voor 2010 rond te krijgen. Door een aantal maatregelen lukt dat, maar gedeputeerde van Financiën Harry Dijksma verwacht dat de bezuinigingen van het rijk vanaf 2011 grote gevolgen zullen hebben voor de financiële positie van de provincies. "We hebben nu nog een compensatie van 5 miljoen Euro gekregen, maar wat er over twee jaar gebeurt weten we niet. Op dit moment kunnen we het bestaande beleid voortzetten; we handhaven onze prioriteiten, de speerpunten en houden de jeugdzorg op peil. Maar volgend jaar zijn ingrijpende keuzes noodzakelijk."

Het Flevolandse provinciebestuur heeft veel plannen. Niet alleen is de provincie in opbouw, ook op andere gebieden wil het bestuur een voortrekkersrol vervullen. Enkele onderwerpen zijn Schaalsprong Almere, vliegveld Lelystad, duurzaamheid, sport- en culturele voorzieningen, Jeugdzorg, versterking onderwijs, ontwikkeling Noordelijk Flevoland en diverse investeringen in autowegen en openbaar vervoer. Tegenover deze bestuurlijke wensen staan tegenvallende inkomsten van ongeveer 3,5 miljoen. De inkomsten vanuit de motorrijtuigenbelasting vallen bijvoorbeeld tegen (2,2 miljoen), de bijdrage uit het Provinciefonds is verlaagd met bijna 1 miljoen en de renteopbrengsten en dividenduitkeringen vallen tegen. Voor een relatief arme provincie als Flevoland zijn dit harde klappen. Daar tegenover staat een incidentele, hogere uitkering uit het Provinciefonds van 5 miljoen Euro voor 2010.

Toch heeft de provincie nog ruimte gevonden voor enkele maatregelen gericht op ondersteuning van de economie. Zo is er extra geld uitgetrokken voor het startersbeleid, vindt er bij infrastructurele werken overcommittering plaats (meer aanbesteden dan gedekt is) en worden werken versneld uitgevoerd. Daar staat een aantal bezuinigingen tegenover met name op het gebied van fondsvorming, reserveringen en formatie-uitbreiding. Zo wordt vijf ton bespaard op inhuur van externen en 4,5 ton op onderzoek en advisering.

Voor de langere termijn wordt het advies van de Commissie Stuiveling over de verdeling van het Provinciefonds afgewacht. Deze commissie komt met een advies over de financiële positie van de provincies en de gevolgen van de rijksbezuinigingen op het Provinciefonds. De provincie Flevoland blijft op het standpunt, dat Flevoland niet moet inleveren, maar recht heeft op extra geld. Flevoland beschikt niet over grote reserves zoals sommige provincies, terwijl de provincie wel verantwoordelijk wordt geacht voor de Schaalsprong Almere en de consequenties daarvan. Harry Dijksma: " Wij worden geacht enkele tienduizenden woningen te bouwen. Daarbij hoort werkgelegenheid, plus voorzieningen en bereikbaarheid. We hebben wel een rijksopgave, maar niet de rijksmiddelen. Voor het laatste, waarbij geld uiterst belangrijk is, blijven we vechten in Den Haag."