Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 22 september 2009

Amsterdam University College officieel geopend

Decaan AUC: 'Excellentie en diversiteit direct met elkaar verbonden'

Gepubliceerd op 22 september 2009
AUC, Amsterdam University College

Dinsdag 22 september heeft de officiële opening plaatsgevonden van het Amsterdam University College (AUC). Het AUC is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), gesteund door de Gemeente Amsterdam en het Ministerie van OCW. Onder meer Job Cohen en Robbert Dijkgraaf spraken bij de opening.

Marijk van der Wende, Dean AUC en hoogleraar Innovatie Hoger Onderwijs bij de Vrije Universiteit, schetste hoe de university colleges bijdragen aan het Nederlandse hoger onderwijssysteem. 'Het AUC voorziet in de behoefte aan meer gedifferentieerd hoger onderwijs, met een sterke internationale dimensie en meer ruimte voor excellentie. De OECD heeft Nederland regelmatig op de noodzaak hiervan gewezen. Ook is het belangrijk een te vroege specialisatie te voorkomen, zodat studenten leren om grote wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken in een interdisciplinaire en internationale context te plaatsen.'

Het AUC heeft als motto Excellence and Diversity in a Global City. Volgens Van der Wende zijn excellentie en diversiteit direct met elkaar verbonden. 'In een internationale wereld moet je met elkaar kunnen samenwerken en kunnen concurreren. Daarvoor is zowel een grondige academische basis, als kennis van elkaars cultuur en achtergrond van groot belang. Diversiteit wordt vaak ten onrechte als een probleem gezien in plaats van als een kans.' Het AUC heeft in het kader van diversiteit ook duidelijk een link gelegd naar de stad Amsterdam. De stad met haar 177 verschillende nationaliteiten, wordt binnen het AUC als actieve leeromgeving en als metafoor voor de geglobaliseerde samenleving beschouwd.

Amsterdam als kennisstad

Burgemeester Cohen gaf aan hoe het AUC bijdraagt aan de positie van Amsterdam als kennisstad. Amsterdam heeft een sterke academische traditie met twee universiteiten, en een bevolking waarvan meer dan 50% hoger opgeleid is. Door meer samenwerking tussen de gemeente, de universiteiten, de overheid en het bedrijfsleven wordt dat profiel versterkt. 'Het AUC draagt bij aan het profiel van Amsterdam als kennisstad, en wij profiteren daar allemaal van: van het internationale bedrijfsleven tot de onderzoeksinstituten en de overheid. De maatschappelijke, economische en wetenschappelijke uitdagingen van vandaag de dag vereisen mensen met een brede visie en een excellente academische opleiding. Het AUC leidt dat soort mensen op.'

Robbert Dijkgraaf ging in op rol van bètaonderwijs, en het belang van het aansluiten van bètaonderwijs op andere disciplines, zoals dat gebeurt binnen het onderwijsprogramma van het AUC. 'Wij leven in een maatschappij die in steeds verdere mate afhankelijk is van wetenschap en techniek. Tegelijkertijd kunnen grote vraagstukken zoals energie, klimaat, duurzaamheid alleen worden bestudeerd vanuit een interdisciplinaire aanpak.' Dijkgraaf meent dat het van fundamenteel belang is om te komen tot meer samenwerking tussen de verschillende wetenschappelijke domeinen.

Amsterdam University College

Het AUC is een selectieve interdisciplinaire liberal arts and sciences bacheloropleiding. Binnen het AUC-curriculum staan brede wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken centraal. Studenten bestuderen deze vanuit interdisciplinair perspectief en werken samen in internationale groepen. Er is veel aandacht voor bètawetenschappen en academische vaardigheden.

De studenten zijn geselecteerd op hun academische kwaliteiten en motivatie. Voor het jaar 2009/2010 zijn 200 studenten toegelaten. Het aantal aanmeldingen lag ruim boven de 400. Daaruit blijkt dat dit type van kleinschalig, intensief en selectief onderwijs door studenten zeer wordt gewaardeerd. Ongeveer de helft van de studenten komt uit het buitenland, heeft een dubbele nationaliteit of een buitenlandse vooropleiding.
Bron: UvA Persvoorlichting