Ministerie van Defensie

Ministerie van Defensie

Postbus 20701 2500 ES Den Haag Telefoon (070) 318 81 88 Fax (070) 318 78 88

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Plein 2
2511 CR Den Haag
Afschrift aan de Voorzitter van de Eerste Kamer der Staten-Generaal
Binnenhof 22
2513 AA Den Haag

Datum 17-09-2009
Ons kenmerk S2009011210
Onderwerp Modificatie MK 48 torpedo

Met deze A-brief informeer ik u over de behoeftestelling `Modificatie MK 48 torpedo'. Het gaat om de modificatie van MK 48 Heavy Weight torpedo's ten behoeve van de Walrusklasse onderzeeboten, waardoor het wapensysteem operationeel inzetbaar zal blijven tot ten minste 2025.

Operationeel concept
Maritiem optreden richt zich steeds vaker op de beïnvloeding van een situatie op het land. Dit behelst het gebruik van schepen voor transport, als logistieke uitvalsbasis en voor de inzet van vuurkracht. Daarnaast behelst het de bescherming door fregatten en onderzeeboten. De ondersteuning vanuit zee moet gedurende langere tijd kunnen worden geleverd en vereist daarom voortzettingsvermogen. De Marinestudie 2005 (Kamerstuk 30 300 X, nr. 9) vormde de aanleiding tot de afstoting van vier van de zes M-fregatten. Hierdoor en door de eerdere afstoting van de Orion-patrouillevliegtuigen (Maritime Patrol Aircraft, MPA) beschikt de krijgsmacht voor de verdediging van vlootverbanden op grotere onderlinge afstand en op grotere afstand van de kust thans alleen nog over onderzeeboten. In de komende jaren wordt daar de NH-90 helikopter aan toegevoegd. De onderzeeboot beschikt slechts over één wapen, de MK 48 torpedo. Deze torpedo, die is ontworpen voor diepwater operaties, kent operationele beperkingen in ondiepe wateren dichter bij de kust en als tegenmaatregelen worden getroffen.

Operaties dichter bij de kust en in de nabijheid van kwetsbare scheepvaartroutes worden uitgevoerd in een akoestisch complexe omgeving en vergen specifieke prestaties van maritieme onderwatersensoren en wapensystemen. In verband hiermee is de modificatie van dit wapensysteem noodzakelijk.

Australië, de Verenigde Staten en binnenkort ook Canada maken gebruik van een recentere modificatie van de MK 48 dan de torpedo's die Nederland heeft. Vanaf 2010 zal ons land de enige gebruiker zijn van de huidige modificatiestandaard. De Amerikaanse leverancier van de MK 48 heeft gemeld de exploitatie van specifieke reservedelen van de huidige modificatiestandaard niet langer in stand te willen houden. Hieraan liggen doelmatigheidoverwegingen ten grondslag. Nederland beschikt niet over de capaciteit om deze productielijn zelfstandig voort te zetten.

Als de huidige torpedo niet wordt gemoderniseerd, zal de samenwerking met andere gebruikers niet meer mogelijk zijn. Deze samenwerking behelst uitwisseling van technische en operationele informatie over oefenlanceringen, opgeslagen in een gemeenschappelijke database. Deze samenwerking bevordert een doeltreffende inzet van de MK 48 en heeft, omdat minder Nederlandse oefenlanceringen nodig zijn, financiële voordelen.

Behoefte
Er is behoefte aan modificatiepakketten voor de huidige oorlogs- en oefentorpedo's, zodat weer aan de operationele eisen kan worden voldaan. Het aantal torpedo's dat Nederland bezit is geclassificeerde informatie.

Financiën
Met de investering in de modificatie van de MK 48 torpedo's is een bedrag gemoeid van 50 miljoen tot 100 miljoen (prijspeil 2009, inclusief BTW). Dit bedrag komt ten laste van de defensiebegroting. Voor de financiële aspecten van het project verwijs ik u naar de bijgaande commercieel vertrouwelijke brief.

Projectorganisatie en planning
De projectorganisatie staat onder leiding van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Het Commando zeestrijdkrachten (CZSK) heeft als toekomstige gebruiker zitting in de projectorganisatie. De modificatie van de MK 48 torpedo's zal worden uitgevoerd met behulp van bestaande pakketten die worden geleverd door de fabrikant van de torpedo's. De verwervingsvoorbereiding wordt midden 2010 voltooid. De realisatiefase van dit project beslaat de periode 2012 tot 2018.

Risico's
Door de toepassing van beproefde technologie is het projectrisico beperkt. Daarnaast moet de verwerving van de vuurleiding van de torpedo synchroon lopen met het project `Instandhoudingsprogramma Walrusklasse onderzeeboten' (IPW), waardoor tijdsdruk kan ontstaan. Door gebruik te maken van technologie `van de plank' is dit risico beheersbaar.

Relatie met overige projecten
Dit project heeft een relatie met het project IPW, waarover u met de brief van 13 juni 2008 (Kamerstuk 31 200 X, nr. 129) bent geïnformeerd. Door beide projecten te synchroniseren kan een koppeling worden gemaakt tussen de vuurleiding van de torpedo en het Combat Management Systeem van de Walrusklasse onderzeeboten.

Overige consequenties
Door samenwerking met de Australië, Canada en de Verenigde Staten ontstaan voordelen op operationeel en materieellogistiek gebied.

Inschakeling Nederlandse Industrie
De mogelijkheid tot inschakeling van de Nederlandse industrie zal in de vervolgfase van dit project nader worden onderzocht.

Ten slotte
Het project `Modificatie MK 48 torpedo' zal als gemandateerd project in uitvoering worden gegeven aan de DMO.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

drs. J.G. de Vries

Pagina 4/4






---- --