NCRV

Nieuws uit Lunch!

VSNU-voorzitter achter plan om studiebeurs om te zetten in lening

Dinsdag 22 september
Radio 1

Sijbolt Noorda, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), staat achter het plan van de VVD om de basisbeurs van de studiefinanciering om te zetten in een lening. Dat zei hij in het NCRV Radio 1-programma Lunch! Het plan van de VVD houdt in dat er een miljard euro extra geïnvesteerd wordt in de kwaliteit van het hoger onderwijs; geld dat beschikbaar komt wanneer de beurzen niet meer uit de schatkist betaald worden, maar voortaan als lening beschikbaar gesteld worden. Noorda vindt dat studenten dit na hun studie inkomensafhankelijk terug moeten betalen.

âDe investering in je leven, in je carrière door te gaan studeren is één van de beste die je kunt doen (...). Het eerlijke van het systeem is dat je zegt: je studeert nu, dus je betaalt niet als je aan het studeren bent, maar je betaalt het later naar rato terug van het inkomen.â

Volgens Noorda moeten studenten ook hun steentje bijdragen, omdat zij juist het grootste belang hebben bij meer kwaliteit. âAlleen maar tegen de belastingbetaler zeggen âu moet er meer geld in stoppenâ, dat heeft de afgelopen 25 jaar niet genoeg geholpen,â aldus Noorda.

De LSVb protesteert vandaag tegen het jarenlange korten van het hoger onderwijs. De aanleiding van de vakbond is de bevriezing van de studiebeurs voor de komende 2 jaar. Maar voor Noorda is dit juist de reden om niet mee te demonstreren met de LSVb. Hij zegt: âIk vind het onder de huidige omstandigheden echt overdreven van studenten om te klagen dat hun beurs een paar jaar wordt bevroren. Dat gebeurt met mensen die hun pensioen krijgen en bij veel CAOâs. Dat is een gevolg van de crisis."