Stadsdeel Amsterdam Centrum


Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen

22 september 2009

Per 1 oktober 2009 treedt de wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen in werking. Dit betekent dat de gemeente een vergoeding uit moet keren aan burgers, wanneer zij de wettelijke beslistermijn op een aanvraag of bezwaarschrift heeft overschreden. Deze nieuwe wet geldt ook voor stadsdeel Centrum.

Op iedere aanvraag en ieder bezwaarschrift wordt geprobeerd op tijd te reageren. Helaas lukt dat niet altijd. In ontvangstbevestigingen en andere brieven geven we aan wanneer u een beslissing krijgt. Binnen welke termijn er een beslissing op een aanvraag of bezwaarschrift moet worden genomen, staat in specifieke regelgeving waar de aanvraag of het bezwaarschrift uit voortvloeit. Dit kan een Rijkswet zijn, maar ook een gemeentelijke verordening of een andere regeling. Als er geen wettelijke termijn is, dan geldt een 'redelijke termijn'. Wat redelijk is, hangt af van de soort beslissing. Dat kan enkele weken of maanden zijn, maar in sommige gevallen ook een paar dagen. Bijvoorbeeld bij heel eenvoudige beslissingen.

Vergoeding

Met de inwerkingtreding van de 'Wet dwangsom en beroep bij niet tijdig beslissen' heeft u de mogelijkheid om een vergoeding (dwangsom) van de gemeente te krijgen als het bestuursorgaan een besluit op uw aanvraag of bezwaar niet op tijd neemt.

Hoe komt u voor deze vergoeding in aanmerking?

Als wij te laat met onze beslissing (op uw aanvraag of uw bezwaarschrift), dan kunt u een brief schrijven waarin u ons hierop wijst. U stelt ons zo schriftelijk 'in gebreke'. U kunt hiervoor het formulier op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gebruiken. Als u twee weken daarna nog steeds geen beslissing heeft ontvangen, betalen wij u een vergoeding.

In de volgende gevallen krijgt u géén vergoeding:
* U dient geen schriftelijke ingebrekestelling in.
* U dient te vroeg een ingebrekestelling in (nog voordat de beslistermijn is verlopen).

* U dient de ingebrekestelling onredelijk laat in.
* U bent geen belanghebbende.

* Uw aanvraag of bezwaarschrift is bij voorbaat duidelijk niet-ontvankelijk of ongegrond.

Opschorten en verdagen

Soms wordt de wettelijke beslistermijn opgeschort. Het bestuursorgaan kan uw aanvraag of bezwaar dan (nog) niet behandelen. Het gaat om de volgende situaties:

* U krijgt een brief waarin staat dat uw aanvraag of bezwaar niet compleet is. U moet ons dan nog meer informatie geven. In zo'n geval wordt de beslistermijn opgeschort.

* De gemeente heeft aan u gevraagd of u akkoord gaat met opschorting van de beslistermijn en u bent akkoord.

* De vertraging in de besluitvorming is (gedeeltelijk) aan uzelf te wijten.

* Er is sprake van overmacht.

De gemeente mag de periode voor een beslissing eenmalig verlengen. Dit wordt 'verdagen' genoemd. Wij mogen dit doen zonder een reden op te geven, maar vaak proberen we duidelijk te maken waarom wij 'verdagen'.

Hoeveel vergoeding krijgt u?

Als blijkt dat de gemeente niet tijdig reageert, moet de gemeente soms een vergoeding (dwangsom) betalen voor iedere dag dat het besluit te lang uitblijft. Dit voor hoogstens 42 dagen. U ontvangt over de eerste veertien dagen 20,- per dag. De volgende veertien dagen is dit 30,- per dag en de overige dagen 40,- per dag. Het maximale bedrag voor deze vergoeding is 1.260,-. Als de beslissing op uw aanvraag of bezwaar is genomen, hoort u binnen twee weken of u een vergoeding ontvangt. Binnen zes weken storten wij het juiste bedrag op uw rekening.

Zonder bezwaarschrift in beroep

U kunt zonder een bezwaarschrift in te dienen in beroep gaan als het bestuursorgaan van de gemeente te laat is met een beslissing op uw aanvraag. U moet hiervoor eerst een ingebrekestelling hebben opgestuurd. Dat is een brief waarin u aangeeft dat wij te laat zijn met onze beslissing. Als u na twee weken nog steeds geen besluit heeft, kunt u rechtstreeks in beroep gaan. U moet griffierecht betalen om in beroep te gaan.

U kunt ook rechtstreeks in beroep gaan als u de maximale vergoeding wel heeft ontvangen, maar tegelijk nog steeds geen besluit op de aanvraag heeft ontvangen. Als het beroep gegrond is en er nog geen besluit is genomen, bepaalt de bestuursrechter dat het verantwoordelijke bestuursorgaan binnen twee weken na de uitspraak een besluit moeten nemen.