Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden investeert in de toekomst

Bron: Gemeente Leeuwarden (21-09-2009)

In de programmabegroting 2010 van de gemeente Leeuwarden staat de economische crisis centraal. Doordat college en raad al jaren een evenwichtig financieel beleid voeren, bevindt Leeuwarden zich in een betere positie dan veel andere gemeenten. Niettemin heeft de financiële crisis ook voor Leeuwarden gevolgen. Toch is de financiële positie van Leeuwarden solide en gezond. Het beeld voor 2010 en 2011 is redelijk positief. Voor 2012 en 2013 ziet het er slechter uit omdat het rijk nu nog niet duidelijk aangeeft wat gemeenten die jaren uit het gemeentefonds zullen ontvangen.

De financiële ruimte is veel krapper dan de afgelopen jaren. Er moet EUR1,2 miljoen structureel bezuinigd worden in 2013. Nu, tegelijk met het aanbieden van de begroting, worden aan de raad voorstellen gedaan voor nieuw beleid en de invulling van de bezuinigingstaakstelling van EUR1,2 miljoen op een totale begroting van EUR375 miljoen. Het college wil het structurele tekort van EUR1,2 miljoen grotendeels oplossen door middel van efficiency en versobering van de bedrijfsvoering. Hierop wordt EUR800.000 bezuinigd. Daarnaast wil het college EUR400.000 bezuinigen door beleidsombuigingen. Onder andere door herschikking van middelen binnen het programma "Jeugd en onderwijs".

Investeren om positie te versterken
Leeuwarden gaat naast de bezuinigingen wel door met het beleid van de afgelopen jaren om de positie van Leeuwarden verder te versterken. Juist nu vraagt de financiële situatie daar om. De incidentele financiële positie is gunstig dankzij begrotingsoverschotten in 2010, 2011 en 2012. Voor 2010 en daarna worden, afgezien van de voorstellen voor nieuw beleid, veel investeringen gedaan en activiteiten ontwikkeld zoals grootschalige producties en initiatieven in het kader van de cultuurimpuls, het onderbrengen van het Centrum voor Film in het Nieuw Fries Museum, het definitief invoeren van de pilot Centrum Jeugd en Gezin voor de hele stad, sluitende aanpak jongeren door jongerenloket, werkgeversteams voor het plaatsen van mensen met een uitkering, realiseren van een nieuw multicultureel centrum, bevorderen van de woningbouw door uitvoering van het woonbeleidsplan, uitwerking sportzone Zuidlanden, aanpak leegstand winkels in de binnenstad, ontwikkeling Nieuw Stroomland en planontwikkeling Binnenstad-Nieuwe Stad fase II.

Nieuwe projecten en duurzaamheid
Naast deze investeringen worden in het kader van een nieuw af te sluiten stadsconvenant met de provincie projecten als University Campus Fryslân, Watercampus, de Landbouwcampus, WTC Expo en westelijke kantorennhaak verkend en mogelijk opgestart. Ook blijft duurzaamheid een belangrijk onderdeel van het gemeentelijk beleid. Er zal ingezet worden op duurzame bedrijvigheid en begonnen worden met het uitvoeringsprogramma Full Sustainable City: de fossielarme/-vrije stad, de klimaatneutrale gemeente.

Stadsvisie blijft gehandhaafd
Leeuwarden houdt vast aan de concepten van de Stadsvisie. Met de inzet van de gemeente Leeuwarden op de ontwikkeling van de Watercampus krijgt het thema Water een belangrijke impuls. Ook bij de herstructurering van bestaande woongebieden en de ontwikkeling van nieuwe woonwijken spelen water en duurzaamheid een belangrijke rol. Aanvullend op de begroting legt het college ook nieuw beleid voor aan de raad waaronder een impuls voor de binnenstadeconomie, continueren veiligheidsbeleid ondanks vermindering van de GSB-gelden, intensiveren jongerenwerk, brede scholen, beheer van buurt-, wijk- en dorpscentra, cameratoezicht, verstevigen wijkopbouwwerk, organisatie VNG-congres, stedelijke economie.

Belastingen
De belastingdruk voor particulieren in daalt 2010 omdat de belangrijkste belastingtarieven verlaagd worden, gelijk blijven of alleen voor inflatie gecorrigeerd worden. Hiermee voldoet de gemeente ook aan de oproep van het Kabinet om gelet op de huidige economische crisis de lokale lastendruk niet te laten stijgen.