Gemeente Someren


Vrijwilligers gezocht voor buurtbemiddeling!

Iedereen heeft wel eens last van zijn buren, maar het wordt pas een probleem als het overlast is. Dreigen met juridische stappen is meestal niet de basis voor een goede verstandhouding. In de praktijk blijkt dat een gesprek het meeste oplevert. Lukt het de bewoners zelf niet om tot een goed gesprek of een oplossing te komen, dan kan Buurtbemiddeling worden ingeschakeld.

Bij Buurtbemiddeling gaat het om het bemiddelen van conflicten tussen buren of wijkbewoners onder leiding van twee onpartijdige, getrainde vrijwilligers. Deze vrijwilligers helpen de ruziënde partijen om weer met elkaar in contact te komen en samen een oplossing te vinden voor de overlast of ruzie. Er kan bemiddeld worden bij geluidsoverlast, overhangende takken, erfafscheidingen, stankoverlast, pesterijen en dergelijke. Buurtbemiddeling Deurne-Asten-Someren zoekt mensen die als vrijwillige bemiddelaar aan de slag willen.

Je wijk leefbaarder

Buurtbemiddeling kan een grote bijdrage leveren aan de leefbaarheid van wijken. Na het succes van het project Buurtbemiddeling in Deurne hebben de gemeenten Asten en Someren met woningbouwvereniging Bergopwaarts@BOW het project `Buurtbemiddeling Deurne' met ingang van dit jaar uitgebreid naar Asten en Someren, oftewel `Buurtbemiddeling DAS'.

Alleen wanneer een situatie ook daadwerkelijk door Buurtbemiddeling kan worden verbeterd, worden beide partijen uitgenodigd voor een gesprek. Als beide partijen het voordeel inzien van een bemiddeling dan wordt er een datum afgesproken om op een neutrale plaats de bemiddeling te laten plaats vinden. Samen met twee getrainde vrijwilligers worden er oplossingen gezocht die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Met klachten op de juiste plek

Op dit moment komen klachten over buren of wijkbewoners vaak terecht bij de politie en woningcorporaties. Klachten die niets te maken hebben met criminaliteit of met gebreken aan het huurhuis, worden doorverwezen naar Buurtbemiddeling. Buurtbemiddeling is al 12 jaar op succesvolle wijze actief in Nederland en heeft door deze aanpak veel manuren bespaard voor politie en woonconsulenten. Deze vorm van actief burgerschap geeft ook voldoening bij de vrijwilligers. Het is fijn dat mensen na de bemiddeling weer beter met elkaar kunnen omgaan, dankzij de bijdrage van een buurtbemiddelaar.

Interesse?

Spreekt dit jou aan? Buurtbemiddeling DAS is op zoek naar mensen die getraind willen worden om als vrijwillige bemiddelaar aan de slag te gaan.

Een buurtbemiddelaar:

* is ouder dan 21 jaar;

* kan goed luisteren;

* heeft een neutrale en onpartijdige houding;
* benadert mensen op een open en positieve manier;
* dringt eigen waarden en normen niet op aan anderen;
* staat open voor en respecteert mensen uit andere culturen en
* heeft zin om de gecertificeerde training te volgen!

De volgende training wordt gegeven op vrijdag 16 en zaterdag 17 oktober a.s. in samenwerking met Buurtbemiddeling Helmond en Laarbeek.

Wil je bijdragen aan de leefbaarheid in Deurne, Asten en Someren? Neem dan contact op met:


- Daniëlle van den Broek, projectleider DAS, via tel. 06-27856865 of info@bemiddeling.nu;


- Renny van den Heuvel, coördinator van Deurne via tel. 06-11254773;


- Erik Feekes, ZON Training, Coaching en Advies via tel. 06-22954111.

Zij verzorgen de werving van de vrijwillige buurtbemiddelaars.

Laatst gewijzigd: 22 september 2009

---