Senternovem
21-09-2009 | Waar komt mijn eten vandaan?
Veel aandacht voor educatie in Proeftuin Amsterdam
Amsterdam, 21 september 2009 - Eén van de doelstellingen van Proeftuin
Amsterdam is dat jeugd en jongeren in de regio Amsterdam bewust worden
van de herkomst van hun voedsel. Waar komt de melk vandaan die je in
de supermarkt koopt, wat is het verschil tussen al die doosjes eieren,
hoe ziet het leven van een kip eruit, wat is biologische voeding en
hoe kunnen we door onze manier van eten het milieu zo min mogelijk
belasten? De aftrap van de week van de smaak in Amsterdam betekent
tevens de start van een educatietraject waarin deze vragen centraal
staan.
Om effectief te zijn moet educatie aansluiten bij de behoefte van de
doelgroepen. In dit geval: kinderen en jongeren, maar ook: docenten en
begeleiders van buitenschoolse activiteiten. Proeftuin Amsterdam
nodigt deze mensen aan tafel om samen met kennisinstellingen,
boerderijen, aanbieders van smaaklessen en schoolgruiten, etc, tot een
meerjarig educatief arrangement te komen. Dit alles wordt financieel
ondersteund door het landelijke programma Natuur- en Milieueducatie.
Het programmabureau Natuur- en Milieueducatie (NME) werkt in opdracht
van de ministeries van LNV, VROM en OC&W aan versterking van NME in
Nederland. Dit gebeurt door cofinanciering van educatie-trajecten
waarbij de behoefte van bestuurders en doelgroepen centraal staat. Het
programmabureau NME stimuleert dergelijke 'arrangementen' binnen drie
thema's: Groen (waaronder `voeding'), Water en Energie.