Senternovem

21-09-2009 | Waar komt mijn eten vandaan?

Veel aandacht voor educatie in Proeftuin Amsterdam

Amsterdam, 21 september 2009 - Eén van de doelstellingen van Proeftuin Amsterdam is dat jeugd en jongeren in de regio Amsterdam bewust worden van de herkomst van hun voedsel. Waar komt de melk vandaan die je in de supermarkt koopt, wat is het verschil tussen al die doosjes eieren, hoe ziet het leven van een kip eruit, wat is biologische voeding en hoe kunnen we door onze manier van eten het milieu zo min mogelijk belasten? De aftrap van de week van de smaak in Amsterdam betekent tevens de start van een educatietraject waarin deze vragen centraal staan.

Om effectief te zijn moet educatie aansluiten bij de behoefte van de doelgroepen. In dit geval: kinderen en jongeren, maar ook: docenten en begeleiders van buitenschoolse activiteiten. Proeftuin Amsterdam nodigt deze mensen aan tafel om samen met kennisinstellingen, boerderijen, aanbieders van smaaklessen en schoolgruiten, etc, tot een meerjarig educatief arrangement te komen. Dit alles wordt financieel ondersteund door het landelijke programma Natuur- en Milieueducatie.

Het programmabureau Natuur- en Milieueducatie (NME) werkt in opdracht van de ministeries van LNV, VROM en OC&W aan versterking van NME in Nederland. Dit gebeurt door cofinanciering van educatie-trajecten waarbij de behoefte van bestuurders en doelgroepen centraal staat. Het programmabureau NME stimuleert dergelijke 'arrangementen' binnen drie thema's: Groen (waaronder `voeding'), Water en Energie.