Ministerie van Defensie

Defensie rukt uit voor hoogwater

22 september 2009, 12.43 uur

Defensie neemt deze week samen met civiele hulpverleners uit binnen- en buitenland in Noord-Holland deel aan de (inter)nationale rampenbestrijdingsoefening Floodex. De bijdrage hangt samen met één van de kerntaken van de krijgsmacht om bij rampen en calamiteiten steun te verlenen aan politie, brandweer en ziekenhuizen.

In het oefenscenario overstromen door hoogwater delen van Nederland. Bewoners uit deze gebieden moeten worden geëvacueerd en van hulp voorzien. Ook is het de taak van de deelnemende instanties de maatschappelijke en infrastructurele schade te beperken.

Nationaal

Naast de zogenoemde officieren veiligheidsregio die permanent operationeel zijn, zet Defensie voor Floodex een Staf Detachement Nationale Operaties in. Dit detachement van de Koninklijke Landmacht is geïntegreerd in het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum in Driebergen en stuurt de nationale inzet van Defensiecapaciteiten, zoals: * Reddings- en transporthelikopters; * Luchtverkeersleiding en grondluchtcommunicatie; * (Re)deploymentpeloton voor de ondersteuning van de ontplooiing van buitenlandse hulpdiensten; * Legering en voeding voor de (inter)nationale hulpdiensten; * Geneeskundige hulpposten en ziekenauto's; * Militaire verbindingen en communicatienetwerken; * Mobiele bad- en wasfaciliteiten; * Brandstofwagens; * Bruggen, vlotten, duwboten, rubberboten en tijdelijke wegverhardingen.

Rol

Defensie heeft een belangrijke rol bij de bestrijding van grootschalige crises in Nederland. Inzet van Defensiepersoneel en -materieel gebeurt wel altijd op verzoek en onder gezag van de verantwoordelijke civiele autoriteiten. Voor rampen en calamiteiten is permanent direct of snel inzetbare capaciteit beschikbaar. Daarover heeft Defensie met andere departementen afspraken gemaakt.