Gemeente Enschede

Efficiënte aanpak fraude door samenwerking met het Inlichtingenbureau

De succesvolle samenwerking met het Inlichtingenbureau (IB) gaat de gemeente Enschede EUR 235.660 opleveren. Via het IB krijgt de gemeente Enschede signalen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en voert vervolgens fraudeonderzoeken uit. In 23% van deze onderzoeken blijkt er sprake van fraude.

Bij de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand doen gemeenten onderzoek naar inkomsten en vermogen van bijstandgerechtigden, onder meer om fraude te bestrijden. Het IB helpt gemeenten om te onderzoeken of mensen met een bijstandsuitkering hier ook echt recht op hebben. Het is opgericht door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Fraudebestrijding is een belangrijke pijler van de gemeente Enschede.

De signalen die de gemeente Enschede van het IB ontvangt, bevatten onder meer informatie over kentekens, geëxporteerde auto's en bedrijfsauto's. De signalen worden nader onderzocht door de gemeente en de Sociale Recherche Twente (SRT). Mocht blijken dat mensen informatie niet goed hebben doorgegeven of met opzet verkeerde informatie hebben vertrekt, heeft dat gevolgen voor de uitkering. Teveel betaalde uitkering moet altijd worden terugbetaald en eventueel kan strafvervolging volgen. De beëindigingen van uitkeringen, terugvorderingen en de sancties gaan samen EUR 235.660 opleveren.

Myra Koomen, wethouder Werk en Inkomen: `Solidariteit is de bodem onder ons stelsel van sociale zekerheid. Om dit overeind te kunnen houden is een goede handhaving van de spelregels en daarmee ook de opsporing van fraude noodzakelijk. Sociale zekerheid is een groot goed; dat merken we juist nu met de recessie. Daarom blijft de naleving van rechten en plichten zo belangrijk.'

Geplaatst: 22 september 2009.

22 september 2009