Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)
---
22 september 2009 Nummer 13
Rijksbegroting 2010: Gezonde voeding dankzij innovatieve
levensmiddelen en zelfregulering
Consumptie verzadigde vetten in de voeding kan lager
Verantwoord Frituren Festijn
Food for kids: Gezonde voeding voor cola-kinderen en pizza-pubers
---
Rijksbegroting 2010: Gezonde voeding dankzij innovatieve
levensmiddelen en zelfregulering
Het kabinet wil een gezonde leefstijl met een dito voedingspatroon
stimuleren en mogelijk maken. Dit staat in de begroting van het
ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 2010 die
afgelopen dinsdag 15 september gepresenteerd is. Onderdeel van dit
beleid is het verbeteren van de productsamenstelling via zelfregulatie
en het monitoren van wat mensen eten. De overheid erkent hiermee
duidelijk de belangrijke rol die men ziet voor initiatieven zoals de
Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Parallel hieraan zal de
overheid ook onderzoek laten doen naar innovatieve levensmiddelen die
een gezond eetpatroon mogelijk maken. De regering heeft hiervoor 45
miljoen euro uitgetrokken.
In de voedingsnota (2008) 'Gezonde voeding, van begin tot eind', zijn
de doelstellingen voor gezonde voeding beschreven. Via afspraken
tussen het bedrijfsleven onderling en tussen de overheid en het
bedrijfsleven wordt gewerkt aan productverbetering door gebruik van
gezondere vetten, minder zout, meer groente in levensmiddelen en
betere beschikbaarheid van groente en fruit, bijvoorbeeld via de Task
Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Waar nodig ondersteunt het
kabinet de zelfregulering van de bedrijfstak.
De overheid houdt ook bij wat mensen eten. Dit gebeurt via zgn.
VoedselConsumptiePeilingen (VCP's), statusonderzoek en monitoring van
productsamenstelling (1,7 miljoen euro). Deze drie instrumenten worden
in samenhang jaarlijks met elkaar programmatisch gepland. Daarnaast
wordt onderzoek uitgevoerd naar innovatieve levensmiddelen die een
gezond voedingspatroon mogelijk maken in het Top Institute Food and
Nutrition, via het innovatieprogramma Food & Nutrition en via publiek
gefinancierd onderzoek bij het RIVM, TNO en Universiteit Wageningen.
Het monitoringprogramma van de Task Force Verantwoorde
Vetzuursamenstelling sluit wat dat betreft mooi aan op de
overheidsinitiatieven.
De overheid zal blijvend inzetten op smaaklessen op basisscholen. LNV
wil dat in 2010 op 2200 basisscholen smaaklessen worden gegeven, en in
2012 op 3000 basisscholen. Een initiatief dat goed aansluit op de
informatie die door het Voorlichtingsbureau MVO aan scholen wordt
verstrekt.
Doeltreffende preventieve programma's worden onderdeel van de
basistaken van de eerstelijnszorg, zoals huisartsen en
fysiotherapeuten. Een huisarts kan mensen stimuleren genoeg te bewegen
of gezond te eten. Ambitie is dat de patiënt verantwoordelijkheid
neemt voor zijn eigen gezondheid, bijvoorbeeld door gezonder te eten
en meer te bewegen. De inschakeling van de eerstelijnszorg sluit mooi
aan op het streven van de in maart 2009 door MVO opgerichte Stuurgroep
'Kies Gezond Vet'.
Door het voortzetten van de actieve Nederlandse inbreng op het gebied
van etikettering, claims en verrijking wordt bevorderd dat de
informatie over levensmiddelen helder is. Ook kunnen consumenten
hierdoor kiezen voor gezonde en veilige levensmiddelen, blijft
innovatie mogelijk en blijven de administratieve lasten beperkt.
Hieronder kunt u de afzonderlijke begrotingstaten van VWS en LNV
downloaden:
* Begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
* Begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit
---
Consumptie verzadigde vetten in de voeding kan lager
Onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Amsterdam hebben
in samenwerking met het RIVM berekeningen uitgevoerd waarbij gekeken
is naar het effect van vervanging van levensmiddelen op het aandeel
verzadigde vetzuren in de voeding. De resultaten zijn onlangs
gepubliceerd in British Journal of Nutrition. Het uitgangspunt van de
berekening is om per individu de producten die de belangrijkste
bronnen zijn van verzadigde vetzuren te vervangen door alternatieven
met een lager percentage verzadigd vet. Uit het onderzoek blijkt dat
hiermee het aantal personen dat voldoet aan de aanbeveling voor
verzadigde vetzuren theoretisch gezien kan stijgen van 23% naar 86%.
Nog geen kwart van de Nederlandse bevolking haalt de aanbeveling om
niet meer dan 10 procent van de energie te consumeren in de vorm van
verzadigde vetzuren. Het verlagen van het aandeel verzadigde vetzuren
tot de aanbeveling levert gezondheidswinst op volgens eerdere
berekeningen van het RIVM uit 2006.
De onderzoekers hebben voor de berekeningen in dit onderzoek gebruik
gemaakt van de gegevens van de voedselconsumptiepeiling uit 2003 bij
jong volwassenen. Van elke persoon is bekeken welke 3 producten de
belangrijkste bijdrage leveren aan de inname van verzadigde vetzuren
en hiervoor zijn alternatieve producten voor gevonden, die beschikbaar
zijn in de Nederlandse supermarkten.
Kaas, vlees (bij het avondeten) en melk blijken bij 42% van de jong
volwassenen de belangrijkste 3 bronnen van verzadigde vetzuren te
zijn. De resultaten laten verder zien dat al na vervanging van de
belangrijkste bron de gemiddelde inname aan verzadigde vetzuren daalt
naar de aanbeveling en daarmee voldoet 50% van de jong volwassenen aan
de aanbeveling. Indien alle 3 de producten worden vervangen, ligt de
berekende gemiddelde inname van verzadigde vetzuren op 7,7 en% en dan
voldoet 86% van de jong volwassenen aan de aanbeveling. Bij het
gebruik van een of meer alternatieve producten blijkt dat ook de
energie-inname gereduceerd wordt.
De onderzoekers geven een aantal beperkingen aan bij de interpretatie
van deze resultaten. Als eerste zijn in een aantal gevallen extreme
alternatieven gebruikt, zoals volvette kaas die vervangen werd door
10+ kaas en vlees dat vervangen werd door een vegetarisch product.
Volgens de auteurs bestaat daardoor wel de mogelijkheid dat de
alternatieve producten in de praktijk niet veel worden gebruikt
vanwege een tekort aan smaak of energie waardoor compensatie kan
optreden. Een tweede beperking van de studie is dat de
gezondheidsaspecten van de alternatieve producten niet bekeken zijn,
waardoor de gezondheidsbevorderende aspecten van het alternatieve
product lager kunnen zijn. Een andere beperking is dat dit onderzoek
uitgevoerd is met jong volwassenen. Het is mogelijk dat eetgewoonten
bij andere leeftijdsgroepen anders zijn. Als laatste beperking wordt
vermeld dat de innamegegevens gebaseerd zijn op 2 recall-dagen en dit
weerspiegelt mogelijk niet de gebruikelijke inname.
De auteurs geven aan dat de resultaten, ondanks bovengenoemde
beperkingen, toch veelbelovend genoeg zijn om de effectiviteit van
deze vervangingen te gaan testen in de praktijk.
Het volledige artikel kan worden opgevraagd bij Henriëtte Grooten,
grooten@mvo.nl
---
Bron: Schickenberg B et al. Replacing foods high in saturated fat by
low-saturated fat alternatives: a computer simulation of the potential
effects on reduction of saturated fat consumption. Br J Nutr
2009;102(3):478-483.
---
Verantwoord Frituren Festijn
Op 5 november zal het Verantwoord Frituren Festijn plaatsvinden, de
feestelijke najaarsbijeenkomst van de campagne Verantwoord Frituren om
ondersteuners en buitendienstmedewerkers van frituurvetten te
bedanken.
Zes jaar geleden startte de campagne Verantwoord Frituren, met het
doel om zo veel mogelijk cafetaria ondernemers de voordelen van
vloeibaar frituurvet te laten inzien.
Nu heeft de campagne nog één jaar te gaan. Tijdens een feestelijke
bijeenkomst wil het campagneteam terugkijken en vooruitblikken. Dennis
van der Geest, ambassadeur van de campagne Verantwoord Frituren,
Yvonne van Sluys, directeur van het Voedingscentrum, Jos van Alphen,
sectorvoorzitter Fastservice van Koninklijk Horeca Nederland en Frans
Claassen, directeur van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en
Oliën treden op als sprekers. De presentaties worden opgesierd met
twee fantastische acts vol sensatie.
Klik hier hier voor de uitnodiging en het complete programma.
---
Food for kids: Gezonde voeding voor cola-kinderen en pizza-pubers
Op de bijeenkomst Food for kids op 17 september jl, schetsten
deskundigen het probleem van overgewicht onder de jeugd.
Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en fabrikanten
vertelden hoe zij met hun activiteiten, producten en marketing kunnen
bijdragen aan de gezondheid van kinderen en jongeren.
Marjolein van der Drift, communicatieadviseur van het
Voorlichtingsbureau MVO gaf een presentatie over de manier waarop het
Voorlichtingsbureau kinderen en jongeren aanspreekt. Aan de hand van
twee cases, het Smeerdiploma en het lespakket over gezonde voeding
voor het VMBO, gaf zij aan wat het Voorlichtingsbureau doet om
kinderen en jongeren gezonde eetgewoonten aan te leren en hen bewust
te maken van het belang van goede voeding en de noodzaak van bewegen.
Andere sprekers waren ondermeer Paul Rosenmöller, voorzitter van de
Stuurgroep Convenant Overgewicht, Prof. Dr. Ir. Jaap Seidell,
Hoogleraar Voeding en Gezondheid van de VU Universiteit Amsterdam en
Ir. Henry Uitslag, beleidsadviseur voeding van de Consumentenbond. Zij
pleitten onder meer voor een bundeling van krachten en een integrale
aanpak van overgewicht bij kinderen.