Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)



---

22 september 2009 Nummer 13

Rijksbegroting 2010: Gezonde voeding dankzij innovatieve levensmiddelen en zelfregulering

Consumptie verzadigde vetten in de voeding kan lager

Verantwoord Frituren Festijn

Food for kids: Gezonde voeding voor cola-kinderen en pizza-pubers
---

Rijksbegroting 2010: Gezonde voeding dankzij innovatieve levensmiddelen en zelfregulering

Het kabinet wil een gezonde leefstijl met een dito voedingspatroon stimuleren en mogelijk maken. Dit staat in de begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor 2010 die afgelopen dinsdag 15 september gepresenteerd is. Onderdeel van dit beleid is het verbeteren van de productsamenstelling via zelfregulatie en het monitoren van wat mensen eten. De overheid erkent hiermee duidelijk de belangrijke rol die men ziet voor initiatieven zoals de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Parallel hieraan zal de overheid ook onderzoek laten doen naar innovatieve levensmiddelen die een gezond eetpatroon mogelijk maken. De regering heeft hiervoor 45 miljoen euro uitgetrokken.

In de voedingsnota (2008) 'Gezonde voeding, van begin tot eind', zijn de doelstellingen voor gezonde voeding beschreven. Via afspraken tussen het bedrijfsleven onderling en tussen de overheid en het bedrijfsleven wordt gewerkt aan productverbetering door gebruik van gezondere vetten, minder zout, meer groente in levensmiddelen en betere beschikbaarheid van groente en fruit, bijvoorbeeld via de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling. Waar nodig ondersteunt het kabinet de zelfregulering van de bedrijfstak.

De overheid houdt ook bij wat mensen eten. Dit gebeurt via zgn. VoedselConsumptiePeilingen (VCP's), statusonderzoek en monitoring van productsamenstelling (1,7 miljoen euro). Deze drie instrumenten worden in samenhang jaarlijks met elkaar programmatisch gepland. Daarnaast wordt onderzoek uitgevoerd naar innovatieve levensmiddelen die een gezond voedingspatroon mogelijk maken in het Top Institute Food and Nutrition, via het innovatieprogramma Food & Nutrition en via publiek gefinancierd onderzoek bij het RIVM, TNO en Universiteit Wageningen. Het monitoringprogramma van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling sluit wat dat betreft mooi aan op de overheidsinitiatieven.

De overheid zal blijvend inzetten op smaaklessen op basisscholen. LNV wil dat in 2010 op 2200 basisscholen smaaklessen worden gegeven, en in 2012 op 3000 basisscholen. Een initiatief dat goed aansluit op de informatie die door het Voorlichtingsbureau MVO aan scholen wordt verstrekt.

Doeltreffende preventieve programma's worden onderdeel van de basistaken van de eerstelijnszorg, zoals huisartsen en fysiotherapeuten. Een huisarts kan mensen stimuleren genoeg te bewegen of gezond te eten. Ambitie is dat de patiënt verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen gezondheid, bijvoorbeeld door gezonder te eten en meer te bewegen. De inschakeling van de eerstelijnszorg sluit mooi aan op het streven van de in maart 2009 door MVO opgerichte Stuurgroep 'Kies Gezond Vet'.

Door het voortzetten van de actieve Nederlandse inbreng op het gebied van etikettering, claims en verrijking wordt bevorderd dat de informatie over levensmiddelen helder is. Ook kunnen consumenten hierdoor kiezen voor gezonde en veilige levensmiddelen, blijft innovatie mogelijk en blijven de administratieve lasten beperkt.

Hieronder kunt u de afzonderlijke begrotingstaten van VWS en LNV downloaden:

* Begroting van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


* Begroting van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


---

Consumptie verzadigde vetten in de voeding kan lager

Onderzoekers van de universiteiten van Maastricht en Amsterdam hebben in samenwerking met het RIVM berekeningen uitgevoerd waarbij gekeken is naar het effect van vervanging van levensmiddelen op het aandeel verzadigde vetzuren in de voeding. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in British Journal of Nutrition. Het uitgangspunt van de berekening is om per individu de producten die de belangrijkste bronnen zijn van verzadigde vetzuren te vervangen door alternatieven met een lager percentage verzadigd vet. Uit het onderzoek blijkt dat hiermee het aantal personen dat voldoet aan de aanbeveling voor verzadigde vetzuren theoretisch gezien kan stijgen van 23% naar 86%.

Nog geen kwart van de Nederlandse bevolking haalt de aanbeveling om niet meer dan 10 procent van de energie te consumeren in de vorm van verzadigde vetzuren. Het verlagen van het aandeel verzadigde vetzuren tot de aanbeveling levert gezondheidswinst op volgens eerdere berekeningen van het RIVM uit 2006.

De onderzoekers hebben voor de berekeningen in dit onderzoek gebruik gemaakt van de gegevens van de voedselconsumptiepeiling uit 2003 bij jong volwassenen. Van elke persoon is bekeken welke 3 producten de belangrijkste bijdrage leveren aan de inname van verzadigde vetzuren en hiervoor zijn alternatieve producten voor gevonden, die beschikbaar zijn in de Nederlandse supermarkten.

Kaas, vlees (bij het avondeten) en melk blijken bij 42% van de jong volwassenen de belangrijkste 3 bronnen van verzadigde vetzuren te zijn. De resultaten laten verder zien dat al na vervanging van de belangrijkste bron de gemiddelde inname aan verzadigde vetzuren daalt naar de aanbeveling en daarmee voldoet 50% van de jong volwassenen aan de aanbeveling. Indien alle 3 de producten worden vervangen, ligt de berekende gemiddelde inname van verzadigde vetzuren op 7,7 en% en dan voldoet 86% van de jong volwassenen aan de aanbeveling. Bij het gebruik van een of meer alternatieve producten blijkt dat ook de energie-inname gereduceerd wordt.

De onderzoekers geven een aantal beperkingen aan bij de interpretatie van deze resultaten. Als eerste zijn in een aantal gevallen extreme alternatieven gebruikt, zoals volvette kaas die vervangen werd door 10+ kaas en vlees dat vervangen werd door een vegetarisch product. Volgens de auteurs bestaat daardoor wel de mogelijkheid dat de alternatieve producten in de praktijk niet veel worden gebruikt vanwege een tekort aan smaak of energie waardoor compensatie kan optreden. Een tweede beperking van de studie is dat de gezondheidsaspecten van de alternatieve producten niet bekeken zijn, waardoor de gezondheidsbevorderende aspecten van het alternatieve product lager kunnen zijn. Een andere beperking is dat dit onderzoek uitgevoerd is met jong volwassenen. Het is mogelijk dat eetgewoonten bij andere leeftijdsgroepen anders zijn. Als laatste beperking wordt vermeld dat de innamegegevens gebaseerd zijn op 2 recall-dagen en dit weerspiegelt mogelijk niet de gebruikelijke inname.

De auteurs geven aan dat de resultaten, ondanks bovengenoemde beperkingen, toch veelbelovend genoeg zijn om de effectiviteit van deze vervangingen te gaan testen in de praktijk.

Het volledige artikel kan worden opgevraagd bij Henriëtte Grooten, grooten@mvo.nl


---

Bron: Schickenberg B et al. Replacing foods high in saturated fat by low-saturated fat alternatives: a computer simulation of the potential effects on reduction of saturated fat consumption. Br J Nutr 2009;102(3):478-483.


---

Verantwoord Frituren Festijn

Op 5 november zal het Verantwoord Frituren Festijn plaatsvinden, de feestelijke najaarsbijeenkomst van de campagne Verantwoord Frituren om ondersteuners en buitendienstmedewerkers van frituurvetten te bedanken.

Zes jaar geleden startte de campagne Verantwoord Frituren, met het doel om zo veel mogelijk cafetaria ondernemers de voordelen van vloeibaar frituurvet te laten inzien.

Nu heeft de campagne nog één jaar te gaan. Tijdens een feestelijke bijeenkomst wil het campagneteam terugkijken en vooruitblikken. Dennis van der Geest, ambassadeur van de campagne Verantwoord Frituren, Yvonne van Sluys, directeur van het Voedingscentrum, Jos van Alphen, sectorvoorzitter Fastservice van Koninklijk Horeca Nederland en Frans Claassen, directeur van het Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën treden op als sprekers. De presentaties worden opgesierd met twee fantastische acts vol sensatie.

Klik hier hier voor de uitnodiging en het complete programma.


---

Food for kids: Gezonde voeding voor cola-kinderen en pizza-pubers

Op de bijeenkomst Food for kids op 17 september jl, schetsten deskundigen het probleem van overgewicht onder de jeugd. Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en fabrikanten vertelden hoe zij met hun activiteiten, producten en marketing kunnen bijdragen aan de gezondheid van kinderen en jongeren.

Marjolein van der Drift, communicatieadviseur van het Voorlichtingsbureau MVO gaf een presentatie over de manier waarop het Voorlichtingsbureau kinderen en jongeren aanspreekt. Aan de hand van twee cases, het Smeerdiploma en het lespakket over gezonde voeding voor het VMBO, gaf zij aan wat het Voorlichtingsbureau doet om kinderen en jongeren gezonde eetgewoonten aan te leren en hen bewust te maken van het belang van goede voeding en de noodzaak van bewegen.

Andere sprekers waren ondermeer Paul Rosenmöller, voorzitter van de Stuurgroep Convenant Overgewicht, Prof. Dr. Ir. Jaap Seidell, Hoogleraar Voeding en Gezondheid van de VU Universiteit Amsterdam en Ir. Henry Uitslag, beleidsadviseur voeding van de Consumentenbond. Zij pleitten onder meer voor een bundeling van krachten en een integrale aanpak van overgewicht bij kinderen.