Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Mw. Dr. L.M. Huijer

Titel oratie
'Waarom de kerkklok 's nachts slaat. Oude ritmes in een hoogtechnologische samenleving'

---

Leerstoel:
Bijzonder hoogleraar Filosofie van cultuur, politiek en religie

Datum
22 september 2009 16:00

---

Locatie:
Woudestein, aula

---

Faculteit
Faculteit der Wijsbegeerte (FW)

Waarom de kerkklok 's nachts slaat

Oude ritmes in een hoogtechnologische samenleving

Is er zoiets als een ritme van de macrokosmos waaraan de mens zich moet aanpassen, hoe doet hij dat en hoe verhoudt zich dat tot de ritmes die de godsdienst eeuwenlang aan de samenleving oplegde? In haar inaugurele rede `Waarom de kerkklok 's nachts slaat. Oude ritmes in een hoogtechnologische samenleving' kondigt mw. prof.dr. Marli Huijer aan de komende jaren onderzoek te gaan doen naar de vaak problematische verhouding tussen de verschillende ritmes in en om ons heen. Huijer aanvaardt op dinsdag 22 september 2009 de bijzondere leerstoel Filsofie van cultuur, politiek en religie in de Faculteit der Wijsbegeerte vanwege de Stichting Civis Mundi.

In de biologie en geneeskunde wordt de laatste jaren steeds meer onderzoek gedaan naar de samenhang tussen de ritmes van dag en nacht, van de maancyclus en van de seizoenen, en de ritmes van het menselijk lichaam. Deze samenhang is van groot belang voor de inrichting van ons leven.

Zo komen er steeds meer nieuwe technologieën die geheel eigen ritmes met zich meebrengen. Maar die nieuwe ritmes sluiten opvallend vaak aan bij oude religieuze en kosmische ordeningen. Het moderne torenuurwerk is meestal aangesloten op de atoomklok, en iedereen heeft wel een elektrisch wekkertje of wekkerradiootje naast zijn bed staan, maar toch geeft de kerkklok ons nog elke nacht het signaal dat we deel uitmaken van een groter geheel of misschien zelfs van een hogere orde.

Huijer: 'Mensen zijn tot op het bot, tot in elke vezel, doordrongen van ritmes. Ritmes van dag en nacht, van de maancyclus, van de seizoenen resoneren in ons hart, in onze hormoon- en suikerspiegels, in onze eierstokken en zaadballen, in onze lichaamstemperatuur, ademhaling en hersencellen. Nemen nieuwe technologieën oudere tijdsordeningen over, maar dan wel in een nieuw jasje?'

Prof. Marli Huijer (1955) bekleedt de leerstoel aan de EUR sinds 1 september 2008. Zij bekleedde eerder de wisselleerstoel Gender en Biomedisch /Gezondheidswetenschappelijk Onderzoek aan de Universiteit Maastricht en was verbonden aan de faculteit Wijsbegeerte van de Universiteit Groningen. Tot vorig jaar was zij lector aan De Haagse Hogeschool. Zij richtte zich op de meer ethische vragen in de gezondheidszorg en publiceerde onder andere over palliatieve zorg, omgaan met sterven, medisch-ethisch onderwijs en Martha Nussbaum.