Scholierenpersconferentie over de Nanorevolutie in het Magneetlab
18/09/2009 11:49
Booij, Klusman en Van Bruggen
Scholierenpersconferentie over nanotechnologie in het Magneetlab in Nijmegen
Scholieren bevragen wetenschappers over de nanorevolutie
Op dinsdagmiddag 22 september zijn 40 schoolkrantredacteuren uit heel Nederland te gast in het Magneetlab van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij bevragen daar tijdens een speciale scholierenpersconferentie onder meer hoogleraren Sylvia Speller (Experimentele Natuurkunde), Alan Rowan (Moleculaire Materialen) & Peter Nijkamp (Voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie) over de mogelijkheden en de gevolgen van nanotechnologie.
Nanotechnologie gaat over het onderzoeken en ontwikkelen van structuren met een grootte van een miljoenste millimeter. Dat principe lijkt ongekend veel mogelijkheden te bieden. Zo kan katoen zo worden aangepast dat het onkreukbaar wordt, worden chips nog kleiner (en dus ook de apparaten die zij aansturen) en kunnen bijvoorbeeld medicijnen veel effectiever worden ingezet, doordat ze door nanobots naar de exacte plek in het lichaam worden gedirigeerd. Ook op milieugebied zijn er mogelijkheden: denk bijvoorbeeld aan energiebesparing of een effectievere afbraak van afvalstoffen. Maar risico's zijn er ook: niet alle nanodeeltjes zijn afbreekbaar (of wel afbreekbaar maar giftig) en kunnen bij onbeheerst gebruik en ongecontroleerde verspreiding gevaarlijk zijn voor mens en milieu.
40 schoolkrantredacteuren uit alle hoeken van Nederland leggen vier experts het vuur aan de schenen over mogelijkheden en risico's van nanotechnologie. Na een rondleiding door de nanolaboratoria van de Radboud Universiteit bevragen de leerlingen:
Sylvia Speller: hoogleraar Experimentele Natuurkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, directeur van NanoLab Nijmegen en lid van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie.
Alan Rowan: hoogleraar Moleculaire Materialen, Radboud Universiteit Nijmegen
Peter Nijkamp: voorzitter van de Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie, oud-voorzitter NWO en hoogleraar Regionale Economie en Economische Geografie aan de VU in Amsterdam.
Duncan den Boer: promovendus bij het Nanolab; doet onderzoek naar scheikundige reacties met behulp van de Scanning Tunneling Microscoop, waarmee je moleculen en atomen zichtbaar kunt maken.
Op basis van hun ervaringen in het Nanolab en hun vragen bij de scholierenpersconferentie schrijven de leerlingen een artikel voor hun eigen schoolkrant. Het beste artikel wordt beloond met een passende prijs: de allernieuwste IPod Nano!
Het programma start om 15.00 uur in het Magneetlab van de Radboud Universiteit in Nijmegen en ziet er als volgt uit:
15.00 uur: Ontvangst met koffie/thee/fris
15.15 uur: Rondleiding door de verschillende nanolaboratoria en het Magneetlab
16.00 uur: Scholierenpersconferentie
17.00 uur: Einde
De Scholierenpersconferentie wordt georganiseerd door Nanopodium: een initiatief van de onafhankelijke Commissie Maatschappelijke Dialoog Nanotechnologie. Nanopodium is een podium voor het uitwisselen van gedachten, meningen, ideeën en suggesties om met elkaar in gesprek te komen over kansen en bedreigingen van nanotechnologie voor individu en samenleving.
Nanopodium organiseert de Scholierenpersconferentie in nauwe samenwerking met het Nanolab van de Radboud Universiteit in Nijmegen.