Platform Biologica
Opening debatreeks op dinsdagavond 22 september
Persbericht - Hoe gezond was het oerdieet van onze verre voorouders?
Wat is het verband tussen voedsel en identiteit? Hoe brengt Amsterdam
de belangen van stad en ommeland bij elkaar? En heeft `de goede smaak'
zich in de geschiedenis ontwikkeld? Deze vragen komen aan bod tijdens
de openingsavond op 22 september 2009 van een zevendelige debatreeks
over `de toekomst van de landbouw en ons voedsel' in De Rode Hoed.
Programma 22 september
Wethouder van Amsterdam Marijke Vos opent de debatreeks, die van start
gaat tijdens de landelijke Week van de Smaak. Amsterdam is dit jaar
Hoofdstad van de Smaak. Marijke Vos gaat in op de veranderende positie
van de stad met de plattelandsomgeving en schetst een integrale
voedselstrategie waarbij de zorg voor gezond voedsel, het behoud
natuur en landschap en de reductie van CO2 uitstoot samengaan.
Schrijver Ronald Giphart, o.a. bekend van de culinaire roman Troost en
het boek Keukenprins spreekt over `de goede smaak' door de eeuwen
heen.
Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, houdt een inleiding over
voedsel en koken als niet-materieel erfgoed en toont de `Nederlandse
identiteit' aan de hand van de melkmeid van Vermeer.
Frits Muskiet, hoogleraar Pathofysiologie en Klinisch Chemische
Analyse aan de Rijksuniversiteit Groningen, laat zien dat de evolutie
van onze spijsvertering de veranderende eetgewoonten niet kan
bijhouden, met alle gezondheidsproblemen van dien.
Vanaf 21.45 uur zijn er kleine proeverijen, toegespitst op het thema
oerdieet, met een inleiding van biologische topkok Eric van Veluwen.
De debatreeks wordt georganiseerd door het Biologica en het Centrum
voor Landbouw en Milieu i.s.m. De Rode Hoed. Praktische informatie en
kaarten: zie hier.
De volgende debatten in de reeks `de toekomst van de landbouw en ons
voedsel' zijn op 30 september, 5 oktober, 29 oktober, 10 november, 18
november en 1 december. Een compleet programma vindt u hier.
Deze debatreeks is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
»