Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
14-09-2009

Job Cohen en Robbert Dijkgraaf aanwezig bij start excellente opleiding Amsterdam University College opent officieel haar deuren

Dinsdag 22 september 2009 wordt het Amsterdam University College (AUC) officieel geopend. Het AUC is een gezamenlijk initiatief van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), gesteund door de Gemeente Amsterdam en het Ministerie van OCW. Onder meer Job Cohen en Robbert Dijkgraaf spreken bij de opening over het belang van excellent en internationaal onderwijs, en het belang van bètavakken. Pers is van harte uitgenodigd bij de opening aanwezig te zijn.

Programma Grand Opening 22 september
Tijdens de opening gaan de sprekers in op de specifieke kenmerken van het AUC. Burgemeester Job Cohen spreekt over het belang van excellent en internationaal onderwijs voor de stad Amsterdam. Ook schetst hij de bredere context van de Amsterdam Academic Alliance waarbinnen de gemeente en de twee universiteiten zich gezamenlijk inzetten voor een versterking van Amsterdam als internationale kennisstad.

De decaan van het AUC, Marijk van der Wende, beschrijft de missie en de visie van het AUC in het licht van de internationale ontwikkelingen in het hoger onderwijs. Hoe vormen de university colleges een aanvulling op het huidige hogeronderwijssysteem en wat zijn de specifieke kenmerken van het AUC? Zij gaat daarbij in het bijzonder in op de connectie tussen excellentie en diversiteit. Halleh Ghorashi, hoogleraar aan de VU, licht het belang van diversiteit binnen het AUC als leergemeenschap verder toe.

Ook geeft tijdens de opening Robbert Dijkgraaf, president van de Koninklijke Nederlandse Academie voor de Wetenschappen (KNAW), zijn visie op de rol en het belang van bètavakken in het AUC-curriculum. James Kennedy, hoogleraar aan de UvA, gaat in op Amsterdam als actieve leeromgeving van het AUC.





Amsterdam University College
Het AUC is een selectieve interdisciplinaire liberal arts and sciences bacheloropleiding. Binnen het AUC-curriculum staan brede wetenschappelijke en maatschappelijke vraagstukken centraal. Studenten bestuderen deze vanuit interdisciplinair perspectief en werken samen in internationale groepen. Er is veel aandacht voor bètawetenschappen en academische vaardigheden.

De studenten zijn geselecteerd op hun academische kwaliteiten en motivatie. Voor het jaar 2009/2010 zijn 200 studenten toegelaten. Het aantal aanmeldingen lag ruim boven de 400. Daaruit blijkt dat dit type van kleinschalig, intensief en selectief onderwijs door studenten zeer wordt gewaardeerd. Ongeveer de helft van de studenten komt uit het buitenland, heeft een dubbele nationaliteit of een buitenlandse vooropleiding.