Gemeente Asten bevrijding in Asten

22 september: 65 jaar bevrijding in Asten

Op dinsdag 22 september vieren we de 65e herdenkingsdag van de bevrijding in Asten.

Herdenking bevrijding Asten 1944

Op 22 september 1944 bevrijdden de geallieerde troepen het dorp Asten. Een dag later was een groot deel van de gemeente Asten bevrijd. Het zwaarst getroffen was echter Ommel. Over de bevrijding van Asten zijn in het verleden diverse boeken verschenen zoals "Gevels zonder Vlag", "De Slag om de Peel" en het boek "60 jaar bevrijding". Deze 65e herdenkingsdag van de bevrijding van Asten laten wij niet onopgemerkt voorbij gaan. In samenwerking met de Lucky Seventh Historical Group en de Stichting Geschiedschrijving Asten heeft de gemeente Asten een programma samengesteld.

Activiteiten en boekpresentatie

In de vroege avonduren vindt een rondrit door Asten, Heusden en Ommel plaats van plusminus 25 militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast is in de hal van het gemeentehuis een eendagsexpositie ingericht van allerlei militaire objecten en uniformen uit de Tweede Wereldoorlog.

Deze expositie is de hele dag te bezichtigen en het gemeentehuis blijft open tot 22.00 uur.

Tevens zal die avond de boekpresentatie plaatsvinden van het boek: "Nachtvlucht over de Peel. De laatste missie van Lancaster ND873, april 1944" van de auteur Theo van de Mortel.

Hieronder treft u wat uitgebreidere informatie aan over de diverse activiteiten.

bevrijding2 Tentoonstelling hal gemeentehuis

Van 8.30 uur tot 22.00 uur kunt u in de hal een bezoek brengen aan een eendaagse tentoonstelling van allerlei oorlogattributen. De objecten komen uit de collectie van Rinus van Otterdijk, lid van de Lucky Seventh Historical Group.

De tentoonstelling bestaat onder meer uit uniformen, wapens, insignes, affiches e.d. De entree is vanzelfsprekend gratis.

Herdenkingsrit Historische voertuigen

Om 18.00 uur vertrekt vanaf Sluis 11 een colonne van militaire voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog van de Lucky Seventh Historical Group. De route is als volgt (zie ook het kaartje met routeschema):

18.00 uur Asten

Heesakkerweg, Wilhelminastr, Patersweg, Heerbaan, Molenstraat, Industrielaan.

Ommel

Ommelseweg, Marialaan, Kluisstraat, De Loo, Hogeweg, Kloosterstraat.

Terug in Asten

Neptunusstraat, Meteoorstraat, Poolsterstraat, Apollostraat, Lienderweg, Hemel, Wolfsberg.

Heusden

Voorste Heusden, Hooidries, Antoniusstraat, Heistraat, Heikamperweg, Past Arnoldstraat, Vlinkert, Patrijsweg, Vostermanplein, Meijelseweg

19.30 uur Asten

Kerkstraat in Asten naar het Gemeentehuis (Opstellen Koningsplein)

Na afloop kunt u de voertuigen op het Koningsplein nog nader bekijken. De leden van de Lucky Seventh Historical Group zijn aanwezig om informatie te geven over hun voertuigen.

bevrijding1 Verzoek Vlag uithangen en parkeren

Om deze rit wat extra op te fleuren vragen wij u vriendelijk de Nederlandse vlag buiten te hangen. Om de voertuigen zo min mogelijk te hinderen, verzoeken we bewoners aan de route dringend de auto's aan één zijde van de weg te parkeren. Alle woningen aan de route ontvangen hierover nog een herinneringsbrief in de week voorafgaand aan de rondrit.

Boekpresentatie: Nachtvlucht over de Peel. De laatste missie van Lancaster ND873, april 1944.

Omstreeks 19.45 uur zal de boekpresentatie plaatsvinden op het Koningsplein te midden van de oude voertuigen. Burgemeester Beenakker ontvangt het eerste exemplaar uit handen van Theo van de Mortel. "Nachtvlucht over de Peel " is 96 pagina's dik en rijk geïllustreerd in zwart-wit en kleur.

Na afloop is het boek tevens te koop voor EUR 14,95. Het boek is in opdracht van de Stichting Geschiedschrijving Asten geschreven.

Net teruggekeerd van een lange en vermoeiende missie naar Karlsruhe in het zuiden van Duitsland stuurt Roy Laybourne, vliegenier bij de RAF, een korte brief aan zijn zus en haar man. Hij eindigt met de woorden: `Ik moet er helaas weer vandoor. The show must go on.' Twee dagen later, op 27 april 1944, kwam aan zijn jonge leven plotseling een eind. De Lancaster waarin hij als boordwerktuigkundige vloog, stortte na een bombardement op Essen neer bij de Astense Aa, op de grens van de gemeenten Asten en Deurne. Geen van de zeven bemanningsleden overleefde deze crash.

62 jaar later, in 2006, werd bij de Astense Aa een monument geplaatst voor de omgekomen bemanning van Lancaster ND873. Dat monument vormde de aanzet tot het schrijven van dit boek en het onderzoek dat daaraan vooraf ging.

Nachtvlucht over de Peel. De laatste missie van Lancaster ND873, 27 april 1944 vertelt het verhaal van een vliegtuigcrash, maar bovenal gaat dit boek over de zeven bemanningsleden die daarbij de dood vonden.