Platform Biologica
Unieke debatreeks over de toekomst van ons voedsel
In het najaar van 2009 vindt een unieke serie debatten over de
toekomst van ons voedsel plaats in de Rode Hoed in Amsterdam, onder de
titel De toekomst van de landbouw en ons voedsel. De 7-delige
debatcyclus omvat 5 thema's, voorafgegaan door een openingsavond
tijdens de Week van de Smaak en afgerond met een slotmanifestatie
waarbij de belangrijkste inzichten/conclusies worden gepresenteerd aan
minister Verburg. De debatten worden geleid door Felix Rottenberg.
Elke avond zijn er vanaf 21.45 uur kleine proeverijen toegespitst op
het thema met een inleiding van biologisch topkok Eric van Veluwen. De
debatten vinden plaats op 22 en 30 september, 5 en 29 oktober, 10 en
18 november en 1 december. Biologica organiseert de debattenreeks in
samenwerking met CLM en de Rode Hoed.
Het programma en aanmelden
* Het complete programma vindt u hier.
* Aanmelden doet u hier.
Waarom deze debatreeks?
Ons landbouw- en voedselsysteem loopt aan tegen een aantal kritische
grenzen. Het systeem is sterk afhankelijk geraakt van het gebruik van
fossiele brandstoffen en draagt fors bij aan milieuvervuiling, het
broeikaseffect en het verlies van biodiversiteit. Hulpbronnen zoals
water en fosfaat worden schaars. Toenemend overgewicht (zo'n 1 miljard
mensen) in de westerse wereld en zelfs in ontwikkelingslanden
contrasteert met ondervoeding bij kwetsbare groepen, vooral in
ontwikkelingslanden (eveneens zo'n 1 miljard mensen).
Maar er zijn tegenbewegingen gaande. Multinationals zijn bezig met
duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Overal in de
wereld ontstaan nieuwe duurzame vormen van landbouw en
voedselproductie, waarbij ook lokale bronnen een belangrijke rol
spelen.
Wat is in deze complexe materie de rol van overheden, boeren,
industrieën (zaden, chemie, levensmiddelen), banken, de retailsector
en de consument? Wie hebben de regie? Hoe kunnen we het recht van
ieder mens op voldoende en gezonde voeding veilig stellen? Wat gaat er
veranderen in voedselproductie en consumptie? Aan de hand van
vooraanstaande denkers bieden we inzicht in de wereld van
voedselproductie en consumptiepatronen en zetten we de schijnwerpers
op de vernieuwers.
Partners
Inhoud en programmering: Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu
(initiatiefnemer) en Biologica (mede-initiatiefnemer).
Mediapartners: De Volkskrant en Foodlog.
Mede mogelijk gemaakt door: Ministerie van Landbouw, Natuur en
Voedselkwaliteit en debatcentrum De Rode Hoed.
Klankbordgroep: Arie van den Brand / Paul Kuypers / Hans Hoogeveen /
Anneke Groen.
Projectleiding: Wouter van der Weijden / CLM.
Projectuitvoering: Bert van Ruitenbeek /Ecominds en Lise Broekaar
/Rode Hoed.
Presentator/debatleider: Felix Rottenberg.
»