Platform Biologica


Unieke debatreeks over de toekomst van ons voedsel

In het najaar van 2009 vindt een unieke serie debatten over de toekomst van ons voedsel plaats in de Rode Hoed in Amsterdam, onder de titel De toekomst van de landbouw en ons voedsel. De 7-delige debatcyclus omvat 5 thema's, voorafgegaan door een openingsavond tijdens de Week van de Smaak en afgerond met een slotmanifestatie waarbij de belangrijkste inzichten/conclusies worden gepresenteerd aan minister Verburg. De debatten worden geleid door Felix Rottenberg. Elke avond zijn er vanaf 21.45 uur kleine proeverijen toegespitst op het thema met een inleiding van biologisch topkok Eric van Veluwen. De debatten vinden plaats op 22 en 30 september, 5 en 29 oktober, 10 en 18 november en 1 december. Biologica organiseert de debattenreeks in samenwerking met CLM en de Rode Hoed.

Het programma en aanmelden


* Het complete programma vindt u hier.

* Aanmelden doet u hier.

Waarom deze debatreeks?
Ons landbouw- en voedselsysteem loopt aan tegen een aantal kritische grenzen. Het systeem is sterk afhankelijk geraakt van het gebruik van fossiele brandstoffen en draagt fors bij aan milieuvervuiling, het broeikaseffect en het verlies van biodiversiteit. Hulpbronnen zoals water en fosfaat worden schaars. Toenemend overgewicht (zo'n 1 miljard mensen) in de westerse wereld en zelfs in ontwikkelingslanden contrasteert met ondervoeding bij kwetsbare groepen, vooral in ontwikkelingslanden (eveneens zo'n 1 miljard mensen).

Maar er zijn tegenbewegingen gaande. Multinationals zijn bezig met duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Overal in de wereld ontstaan nieuwe duurzame vormen van landbouw en voedselproductie, waarbij ook lokale bronnen een belangrijke rol spelen.

Wat is in deze complexe materie de rol van overheden, boeren, industrieën (zaden, chemie, levensmiddelen), banken, de retailsector en de consument? Wie hebben de regie? Hoe kunnen we het recht van ieder mens op voldoende en gezonde voeding veilig stellen? Wat gaat er veranderen in voedselproductie en consumptie? Aan de hand van vooraanstaande denkers bieden we inzicht in de wereld van voedselproductie en consumptiepatronen en zetten we de schijnwerpers op de vernieuwers.

Partners
Inhoud en programmering: Stichting Centrum voor Landbouw en Milieu (initiatiefnemer) en Biologica (mede-initiatiefnemer). Mediapartners: De Volkskrant en Foodlog.
Mede mogelijk gemaakt door: Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en debatcentrum De Rode Hoed.
Klankbordgroep: Arie van den Brand / Paul Kuypers / Hans Hoogeveen / Anneke Groen.
Projectleiding: Wouter van der Weijden / CLM.
Projectuitvoering: Bert van Ruitenbeek /Ecominds en Lise Broekaar /Rode Hoed.
Presentator/debatleider: Felix Rottenberg.
»