Het Nationaal Archief


Nationaal Archief schijnt licht op Uitvinders in Nederland

21 september 2009

Aan het einde van de zestiende eeuw begon de Nederlandse overheid octrooien te verlenen op uitvindingen. Inmiddels beroemde uitvinders als Simon Stevin en Jan Adriaansz. Leeghwater behoorden tot de eerste die van deze overheidsbescherming konden profiteren. In het Nationaal Archief worden al deze octrooien bewaard, vaak voorzien van de door de uitvinders gemaakte tekeningen. Zij geven een indrukwekkend beeld van de roem en tragedie van de Nederlandse uitvinders. Want ook al staan de Nederlanders bekend als kooplieden en dominees, ons land heeft ook vele ingenieurs, technici en Willie Wortels voortgebracht. In de speciale uitgave van Quest Historie, Uitvinders in Nederland, worden deze historische uitvindingen aan het licht gebracht. Het boek is vanaf 1 oktober verkrijgbaar.

Naast overheidsbescherming waren octrooien ook bedoeld om de ontwikkeling van de techniek een handje te helpen. Premies en prijzen waren te verdienen voor wie met een gouden idee kwam, bijvoorbeeld om de beruchte paalworm te bestrijden die in de achttiende eeuw de Nederlandse kust bedreigde. Het besef dat land maakbaar is, hebben we in de geschiedenis niet beperkt tot ons eigen kleine stukje wereld. De zee heeft altijd een grote dreiging gevormd voor ons land. Maar aan de andere kant kon Nederland dankzij de zee een grote rol op het wereldtoneel gaan spelen. Door de uitvinding van de door wind aangedreven houtzaagmolen door Cornelis Corneliszoon van Uitgeest in 1593 kon er 30 maal zoveel planken dan met mankracht gerealiseerd kon worden. Hierdoor kon de Nederlandse vloot in de 17e eeuw explosief kon groeien.

De speciale editie van Quest Historie komt uit in de aanloop naar de tentoonstelling De Maakbare Wereld, die vanaf 19 december in de Kunsthal te zien zal zijn. Het Nationaal Archief toont in samenwerking met de TU Delft de variëteit aan innovatiekracht in Nederland door de eeuwen heen. De interactieve tentoonstelling biedt een kijkje in de wereld van de uitvinder met maquettes, proefmodellen, ontwerpen en tekeningen. De Maakbare wereld zal tot en met 21 maart 2010 in de Kunsthal te zien zijn.


__________________