Reuma, ziekte van Crohn en psoriasis: : aanbevelingen griep
21/09/2009 15:11
FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE
Reuma, ziekte van Crohn en psoriasis zijn voorbeelden van chronische ontstekingsziekten en komen voor bij meer dan een kwart miljoen Belgen. Ze ontstaan als gevolg van een gestoorde immuniteit, en worden meestal behandeld met medicijnen die eveneens een invloed hebben op het immuunapparaat. Dit maakt dat personen die lijden aan een chronische onstekingsziekte en behandeld worden met immuuntherapie aanzien moeten worden als risicopersonen ten aanzien van de griep A/H1N1 (Mexicaanse griep).
Een groep Belgische experts uit verschillende medische vakgebieden boog zich over deze bijzondere problematiek, en formuleerde antwoorden en aanbevelingen omtrent een aantal vragen die sterk leven, zowel bij artsen als patiënten: welke patiënten binnen deze groep moeten aanzien worden als bijzondere risicopatiënten? Wie moet antivirale therapie krijgen in geval van griepsymptomen? Is vaccineren (en stimuleren van de immuniteit) veilig in deze groep of bestaat een risico op ziekte-opstoot? Is vaccineren efficiënt in deze groep patiënten met gestoorde immuniteit? Moet immuuntherapie onderbroken worden in geval van griepsymptomen? Kunnen griepsymptomen afwijkend zijn bij patiënten onder immuuntherapie?
De antwoorden en aanbevelingen die de expertengroep hieromtrent formuleerde worden besproken op een ronde tafel, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van alle representatieve patiëntenorganisaties op woensdag 23 september in de gebouwen van FOD Volksgezondheid.
Deze ronde tafel wordt om 11.00u. gevolgd door een persontmoeting, waarop u vriendelijk wordt uitgenodigd (Victor Hortaplein 40 te 1060 Brussel, zaal 9E005 Pierre Edgar Jacobs).
Woordvoerders op de persconferentie zijn Prof Filip De Keyser (reumatoloog, Universiteit Gent - gsm 0474/968984), voorzitter van de werkgroep 'influenza en chronische inflammatoire aandoeningen' en Prof Marc Van Ranst, Interministerieel griepcommissaris.
Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel