Minister Ter Horst bezoekt Afghanistan
Minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft afgelopen dagen een bezoek gebracht aan Afghanistan. In drie dagen tijd reisde ze naar Kabul, Kandahar en Uruzgan, waar zij zich uitgebreid liet informeren over de missie in Afghanistan en in het bijzonder de opbouw van de Afghaanse politie. "Ik ben erg onder de indruk van het werk van de Nederlandse politie en militairen in Afghanistan."
De opbouw van de Afghaanse politie is één van de belangrijkste onderdelen van de wederopbouw van Afghanistan. Na een voorspoedige opbouw van het Afghaanse leger worden nu met hoge prioriteit Afghaanse politiemensen opgeleid. Zij moeten uiteindelijk zorgen voor meer veiligheid op straat, zodat het leger zich meer op de buitengebieden kan richten. Sinds begin dit jaar ondersteunen ook 10 Nederlandse politieagenten bij het trainen en opleiden van de Afghaanse politie. Zij doen dit in het kader van de Europese Politiemissie EUPOL. "De basis is nu gelegd. De verdere ontwikkeling is essentieel voor de Afghaanse bevolking. Zij moeten weer vertrouwen krijgen in de veiligheid van hun land."
In Kabul sprak de minister het Deense hoofd van de EUPOL-missie, Kai Vittrup. Ook was er een ontmoeting met Generaal Achmadzai, Hoofd Politietraining van het Afghaanse Ministerie van Binnenlandse zaken. Zij spraken onder meer over het achterblijven van het aantal toegezegde trainers door andere EU-landen. Minister Ter Horst beloofde zich hiervoor hard te maken bij haar Europese collega's. Daarnaast zegde ze een uitbreiding van 10 naar 19 politiemensen toe voor wat betreft de Nederlandse bijdrage aan de EUPOL-missie.
In Tarin Kowt werd de minister gebriefd over de comprehensive approach van de Task Force Uruzgan en bezocht ze het Police Training Centre. Hier worden Afghaanse politieagenten opgeleid door Nederlandse polieagenten, marechaussee en militairen. In het provinciale coördinatiecentrum liet de minister zich informeren over de coördinatie tussen de verschillende veiligheidsdiensten en het lokale bestuur. "De Afghanen nemen hun verantwoordelijkheid om zelf voor hun veiligheid te gaan zorgen. In alle activiteiten werken Afghanen en Nederlanders samen, het zogenoemde partneren. Het zelfstandig optreden is nog wel een kwestie van lange adem."
Noot voor redacties (