Gemeente Graafstroom


Overhandiging boek bijzondere graven en grafbedekkingen historische vereniging a.jpg

Op donderdag 3 september werd het boek Bijzondere graven en grafbedekkingen overhandigd aan loco-burgemeester Dirk Heijkoop.

Bij het ruimen van de algemene graven in 2002 in Bleskensgraaf en Goudriaan bleek het gemis van een lijst met graven van historische betekenis of waarvan de grafbedekking een opvallende kwaliteit heeft. Besloten is toen een werkgroep samen te stellen die als taak kreeg een inventarisatie te maken van alle historische graven en opvallende grafbedekkingen ouder dan 30 jaar.

De werkgroep, bestaande uit de heer P.D. Jonker als voorzitter van de werkgroep en portefeuillehouder, de heer T. Koorevaar uit Wijngaarden als vertegenwoordiger namens de gemeenteraad, de heer J. van Vliet uit Dordrecht als vertegenwoordiger namens de Historische Vereniging Binnenwaard en mevrouw C. van der Wulp-van den Berg als behandelend ambtenaar, kwam op 17 december 2003 voor de eerste maal bijeen.

Er is gewerkt volgens de inventarisatiehandleiding vermeld in een boek van Vereniging de Terebinth "Begraafplaatsen als cultuurbezit".

Door de leden van de werkgroep is allereerst een algemene rondgang gemaakt over alle begraafplaatsen voor een eerste indruk. In januari 2004 is een overzicht gemaakt van alle graven ouder dan 1975. Aan de hand van dit overzicht heeft per kern een lid van de Historische Vereniging een onderzoek ingesteld naar historisch belangrijke personen in die kern. Ook zijn foto's gemaakt van alle bijzondere grafbedekkingen, waarbij gelet is op afwijkende steensoort, vormen en symboliek per begraafplaats. Uit dit lijvige fotoboek met historische personen en opvallende grafbedekkingen, zijn de criteria verfijnd en is er een conceptlijst ontstaan. Eind 2006 is er weer een rondgang gemaakt over alle begraafplaatsen met twee leden van de Vereniging de Terebinth, deskundig op het gebied van funeraire cultuur. Hun expertise is onmisbaar gebleken, zoals het kunnen aangeven van een tijdsbeeld bijv. het gebruik van beton bij gebrek aan natuursteen na de oorlog. Maar ook het benoemen van verschillende stijlen zoals Amsterdamse School of Jugendstil/Art Nouveau. Op 30 november 2007 is de definitieve lijst van historische graven en opvallende grafbedekking opgesteld.

Met het vaststellen van de lijst met historische graven en opvallende grafbedekkingen van alle begraafplaatsen in de gemeente Graafstroom wordt beoogd het cultuurgoed op de begraafplaatsen in stand te houden en te bewaren.