Platform Biologica


'Boeren geen partij voor inkooporganisaties'

Een kleine maand geleden berichtte Biologica dat boeren in de problemen zitten onlangs de stijgende biologische omzet. Afgelopen zaterdag verscheen een opinie-artikel in de Volkskrant, van de hand van Foodlog-oprichter Dick Veerman, getiteld "Boer moet straks misschien stoppen". Hierin wijst Veerman erop dat zes inkooporganisaties voor 70% bepalen wat ons land eet. Boeren en verwerkers zijn geen partij voor deze inkooporganisaties. In het artikel gaat Veermen gedetailleerd in op de financiële kant van de zaak, om te besluiten: "Moeten we het nu gaan hebben over die zielige boer, de ons belazerende voedingsindustrie en die kwaaie super? Nee. Zo heeft het spel zich nou eenmaal ontwikkeld. We moeten nadenken over de gevolgen van het feit dat onze boeren geen partij meer zijn voor hun eindafnemers."
Veerman wijst erop dat grote investeerders enorme arealen landbouwgrond opkopen in het buitenland en stelt dat de toekomst van boeren in ons land ernstig bedreigd wordt. "Is dat erg? Ja, want als we zijn wat we eten en weten hoe dat rendabel wordt gemaakt, dan kunnen we maar beter niet alles in handen van een paar investeerders leggen. Daar moeten we het over hebben voor het per ongeluk al zover is."

Een nieuw paradigma
Biologica wijst op eigentijdse ontwikkelingen als stadslandbouw, verbrede landbouw, regionale voedselproductie en directe verkoop, waarmee de band tussen consument en voedsel wordt hersteld en boeren zich tot op zekere hoogte kunnen onttrekken aan het globale marktspel van steeds lagere grondstofprijzen. De biologisch landbouw is van oudsher verbonden met deze ontwikkelingen en loopt hierin voorop. Deze ontwikkelingen horen bij het ecologisch geïntegreerde paradigma, zoals beschreven door de Britse hoogleraar voedselbeleid en schrijver Tim Lang, die binnenkort in Nederland spreekt, op uitnodiging van Biologica.
»