KNHS

Yvonne de Ruyter eist vier KNHS titels op
20 september 2009

Hippiade Mennen kenmerkt zich door diversiteit

ERMELO (KNHS) - Onder stralende weersomstandigheden werd op het KNHS centrum in Ermelo de vierde Hippiade gehouden. Deze laatste stond geheel in het teken van het mennen en vele tientallen menners kwamen in de dressuur en in de vaardigheidsproef met hun aanspanning in actie. Yvonne de Ruyter uit Rotterdam wist vier titels binnen te halen en Arie Dibbits uit Bergharen eiste twee KNHS kampioenschappen op. De strijd om de Hatro District Cup werd verrassend gewonnen door het District Noord.

Opvallend in deze discipline is de diversiteit. Zo strijden kleine Shetlanders tegen heuse KWPN'ers in dezelfde overwinning, komen mannen en vrouwen elkaar in dezelfde wedstrijdring tegen en maakt het niet uit of je jong of oud bent. Ook is er in enorme variatie in rijtuigen te bewonderen. Vele menners rijden met marathonwagens, maar ook chique tweewielige rijtuigen komen voorbij, net als precies voor een Shetlander op maat gemaakte. Opmerkelijk is dat of het nu (Friese) paarden of pony's zijn die voor het rijtuig lopen, het steeds weer de souplesse van het dier is die aanspreekt. Het gebruik van het achterbeen, de nageeflijkheid, de ruimte in draf en in galop. Eigenlijk lijkt er geen verschil met een dressuur- of een springpaard, alleen dan met dit verschil dat men nu achter het paard zit. Iets dat zeker in het oog springt op deze Hippiade is de ongelooflijke netheid van de menner en het team dat hem of haar terzijde staat. De dieren glanzen, het tuig is prachtig gepoetst en het beslag op de tuigen schittert in de zon. Het rijtuig is helemaal gewassen en de menner, soms zelfs voorzien van een corsage, heeft zich in bijna alle gevallen gestoken in kledij die harmonieert bij de kleur van zijn paard. In de vaardigheid voorzien van cap of helm, in de dressuur is het hoofd getooid met een fraaie hoed.
De assistent parcoursbouwers moeten in de vaardigheidsproef hard werken. Steeds weer dienen de doorgangen tussen de kegels waarop ballen liggen in de breedte te worden aangepast, omdat iedere wagen een andere spoorbreedte heeft. Iedere menner heeft exact dezelfde vrije ruimte in het poortje om zonder de bal van de kegel te laten rollen die te passeren.
In het middagprogramma verzorgden de wereldkampioenen Melanie Becker (Klaaswaal) en Harrie Verstappen (Eersel) een indrukwekkende demonstratie. Verstappen, die onlangs met zijn aansprekende tweespan bonte paarden niet alleen individueel goud binnenhaalde maar ook goud won met het team, denderde over de all-weather bodem tussen de poorten door alsof ze er niet stonden Datzelfde deed ook de pas 17-jarige Becker, die met haar New Forest pony Ostara's Sandor wereldkampioen werd bij de eenspannen pony's.

Er werden op de Hippiade Mennen ruim twintig KNHS Kampioenstitels verreden en de 41-jarige Yvonne de Ruyter uit Rotterdam wist er maar liefst vier binnen te slepen. Zo zegevierde ze in de klasse M dressuur en in de klasse Z vaardigheid met haar New Forest pony Valdino. Met de Welsh pony Cupido kwam, zag en overwon zij in de klasse ZZ dressuur en de M vaardigheid. "Ik vind het leuke van het mennen dat ik veel langer met mijn pony bezig ben. Als je dressuur rijdt dan ben je in vijf minuten klaar met je proef en kun je weer naar huis. Daarom vind ik meerdaagse wedstrijden met een marathon er in ook zo leuk. Je bent de hele tijd in de weer en bezig en daar houd ik wel van", vertelde De Ruyter. Volgens haar is de New Forest pony de moeilijkste van het duo. "Ik heb met hem ook deelgenomen naar het WK en toen ging het na een geslaagde dressuur en vaardigheidsproef helemaal mis in de marathon. Valdino zag ineens in een hindernis een afbeelding van een koe. Deze pony is allergisch voor koeien en schrok daar enorm van, waardoor hij helemaal van zijn à propos raakte. Mijn Welsh pony is een echte allrounder. Ik heb hem pas sinds twee weken weer volop in training en dan toch maar weer winnen. Vorig jaar zeiden ze dat ik voor een unicum had gezorgd door als eerste vier KNHS titels binnen te slepen. Het is nu denk ik opnieuw een unicum, omdat het me weer gelukt is".

Arie Dibbits (54) is afkomstig uit Bergharen en hij won de Z dressuur en de ZZ vaardigheid met Vaya, een 7-jarige KWPN'er met als afstamming Riverman x Burggraaf. "Voor mij is het mennen een verslaving. Ik steek er heel veel tijd in, maar ik beleef er ook ongelooflijk veel plezier aan. Dat is ook de reden waarom ik afgelopen winter mijn instructeursdiploma heb gehaald. Ik train heel veel en heb mijn basiskennis over het mennen opgedaan bij Christa van Leeuwen. Ik vind haar heel goed lesgeven, omdat ze steeds weer de tijd neemt om het paard in de sport op te bouwen. Alles moet met rust en beleid gebeuren", aldus Dibbits, die de laatste weken begeleid werd door Jan van de Broek, de wereldkampioen enkelspan paarden. De ambitie van Arie Dibbits gaat echter verder dan deze twee KNHS titels. "Ik heb een fantastisch paard en ik heb de mogelijkheid en de middelen om mij voor te bereiden op het WK over drie jaar. Dat klinkt misschien arrogant, maar ik heb een strakke planning gemaakt voor dat doel - deelnemen aan een Wereldkampioenschap - voor ogen en daarop heb ik nu een kleine voorsprong. Daarom wil ik over drie weken van start gaan in de samengestelde menwedstrijd die als KNHS kampioenschap verreden wordt in het Gelderse Hengelo", vertelde Dibbits, die een enorme bewonderaar is van IJsbrand Chardon. "Weet je wat ik nu leuk vind? IJsbrand schijnt mijn Vaya ook een heel goed paard te vinden, want ik ben al regelmatig door zijn echtgenote benaderd of ik Vaya niet aan hen wil verkopen. Daar peins ik uiteraard niet over. Als ik ooit de kans heb deel te mogen nemen aan een WK dan is dat met dit paard, dus komt verkopen niet bij me op", vertelde Dibbits beslist.

Jacob Melissen,
In opdracht van de KNHS

Uitslagen zie:

http://www.knhs.nl/news.asp?pCatID=232&CatID=328&ID=16211&style=0&ppCa tID=&zoomstyle=0&men=

Foto Yvonne de Ruyter door: www.melissen.net