Ingezonden persbericht


Smullen van uitzicht in de Smaaktrein

Aanstaande zondag worden treinreizigers die reizen van Amsterdam naar Maastricht getrakteerd op heerlijke hapjes. Na de officiële opening van de landelijke Week van de Smaak op het Amsterdam Centraal, vertrekt om 12.37 uur van spoor 2b Nederlands eerste 'Smaaktrein'. Het vertreksein wordt gegeven door Marijke Vos, wethouder Milieu van Amsterdam. Aan boord van de Smaaktrein zal TV-kok cq 'Smaakconducteur' Pierre Wind samen met andere koks hapjes uitdelen.

In de Smaaktrein kun je proeven van het landschap waar je doorheen rijdt. Vijf culinaire smaakmakers stappen estafette-gewijs in op vijf 'smaakstations' (Amsterdam, Utrecht, 's-Hertogenbosch, Eindhoven, Roermond) en delen bijzondere culinaire creaties uit. De hapjes zijn bereid met ingrediënten uit de streek waar de trein op dat moment doorheen rijdt. Treinreizigers worden zo aangemoedigd om het landschap dat zij vaak dagelijks aan zich voorbij zien gaan, weer te herkennen als bron van ons voedsel.

Smaken van dichtbij
In Amsterdam bijt cateraar Berdien Siere van De Smaken van Dichtbij de spits af. Voor haar culinaire verrassingen gebruikt zij o.a. de Skeapsrond, een brie-achtig schapenkaasje van biologische schapenhouderij De Dikhoeve ten noorden van Amsterdam en groenten van de bekende Amsterdamse kweker Walter Abma ('hofleverancier' van restaurant De Kas).

In Utrecht neemt topkok Michiel Beltman van Kasteel Woerden het culinaire stokje over. In zijn 'streekcreaties' verwerkt hij onder meer biologisch kalfsvlees van Eco Fields in Wekerom en de historisch gerijpte Woerdense Reypenaerkaas. De Smaaktrein 'spoort' goed met de ideeën van Beltman, die in zijn eigen restaurant Wyrda gerechten serveert op basis van de oogst van de dag, afkomstig van lokale, veelal biologische leveranciers en boeren.

In 's-Hertogenbosch stapt Michiel de Bruijn, chef horeca van de Hotelschool, aan boord van de trein, geflankeerd door een aantal van zijn studenten. Samen onthalen zij passagiers op hapjes waarin Bossche beuling, duinham uit Helvoirt en groenten uit de tuin van het Koning Willem 1 College een hoofdrol hebben.

Na 's-Hertogenbosch is het in Eindhoven de beurt aan Franke Elshout en Maarten Lockfeer van Keukenconfessies om de treinreizigers te verrassen. Dat doen ze, Elshout is fooddesigner, met op bijzondere wijze gepresenteerde taart, o.a. bereid met pompoenen uit de eigen volkstuin, gelegen naast het spoor. Hun feestelijk versierde peperkoeken worden gemaakt met de nieuwe appels en peren van de Philips Fruittuin uit Eindhoven.

Tussen Roermond - het laatste smaakstation op het traject - en eindbestemming Maastricht worden heerlijke hapjes uitgedeeld van de hand van Inez Geenen, chefkok van Kasteel Baexem. Ook voor Geenen past de Smaaktrein helemaal in haar culinaire gedachtegoed: koken doet zij uitsluitend met verse lokale producten. Voor de Smaaktreintraktaties gebruikt ze in Budel geproduceerde mozzarella, peelham en groenten uit de eigen kasteeltuin.

NS en Week van de Smaak
De Smaaktrein is een samenwerking met NS. Speciale "Care on Track"-teams van NS-dochter NedTrain maken de Smaaktrein schoon terwijl hij rijdt. De gehele week hebben de winkelformules Shakies, Brooodzaak en Julia's op de stations een speciale 'Week van de Smaak'-aanbieding.

Zie: www.weekvandesmaak.nl voor een overzicht van alle activiteiten in het land. Einde persbericht